”Stick och brinn!”

Splittringen inom v märktes på nytt

NYHETER

Splittringen i vänsterpartiet märktes på nytt på partikongressens sista dag i Göteborg.

Under söndagsförmiddagen debatterade ombuden motioner om partiets organisation. Ett par av partiets mest framträdande kritiker kände sig illa behandlade, eftersom partistyrelsen ansett att deras motioner visade upp en ”nidbild” av partiet. I motionerna föreslogs att en kriskommission inrättas bland annat för att ”öka partiets trovärdighet som vänsterkraft i svensk politik”. Som argument för förslaget skrev kommunalrådet Staffan Norberg från Södertälje att det ena utspelet efter det andra i partiet handlar om ytterligare miljardlöften och gammal statssocialism. Han betecknade också Ung vänster som en organisation där en stark drivkraft är att är att komma i åtnjutande av skattemedel och skapa en organisatorisk elit.

– Vi som skrivit de här motionerna förtjänar att mötas med respekt, sade Norberg.

Förlorat väljare

Han pekade på att vänsterpartiet förlorat 100000 väljare och över 2000 medlemmar. Norberg var trött på partiets analyser och konspirationsteorier om att allt är massmediernas fel, och på stigmatiseringen av de interna kritikerna genom att påstå att de agerar efter en plan B för att skada partiet.

– Oppositionen är helt tillintetgjord, sade Norberg.

Anders Rosén, Storstockholm, anslöt sig och hävdade att det inte finns någon fraktion som vill partiet illa.

– Jag är trött på förljugenheten och oförmögenheten att reflektera (i partiet), sade han.

”Trött på att bli uthängd”

Men kritikerna fick också svar på tal. De anklagades för att inte acceptera majoritetsbeslut i partiet och utnyttja medier för sin sak.

– Jag är trött på att bli uthängd i massmedier av partikamrater och pådyvlad åsikter jag inte har. Jag är trött på att bli avkrävd en utsträckt hand av de som kör en kniv i ryggen på mig, sade Ann-Marie Strömberg, Storstockholm.

Ombudet Sverre Launy krävde att minoriteten visar respekt för majoriteten.

– Om inte, så säger jag det som (partiledare) Lars Ohly inte sade i sitt inledningstal. Stick och brinn!

Läs mer:

TT

ARTIKELN HANDLAR OM