Läsarna: Kinesiska muren är största underverket

Nu ska sju nya underverk röstas fram

Kinesiska muren är det mest fantastiska byggnadsverket, om läsarna får bestämma.
NYHETER

Kinesiska muren är världens främsta underverk, tätt följd av pyramiden i Giza och Påsköns statyer, i alla fall om man får tro aftonbladet.se:s läsare.

Sju nya underverk ska röstas fram i en omröstning organiserad av "The New Seven Wonders Foundation" som har sitt säte i Schweiz. Av de gamla sju underverken finns bara pyramiden i Giza kvar och det är för att bevara de nu existerande byggnadsverken som omröstningen ordnas.

Kinesiska muren ett riktigt underverk

Aftonbladets läsare är överens. 78,8 procent anser att kinesiska muren, eller Wan li chang cheng, som den heter på kinesiska, är världens främsta underverk och det kanske inte är så konstigt. Muren sträcker sig 3 000 km, från Jiayuguan i väster till Shanhaiguan i öster. Den totala längdens är 6 000 km men nya fynd tyder på att den tidigare varit betydligt längre än så.

På andra plats i aftonbladets egen undersökning hamnar Pyramiden i Giza eller Cheops pyramid, som sträcker sig imponerande 137 meter mot himlen.

Över 2 miljoner stenblock

Pyramiden är ett av världens största byggnadsverk. Hur pyramiden byggdes är omtvistat. Kan verkligen människor ha baxat upp de 2 300 000 kalkstens- och granitblock, som vart och ett väger 2,5 ton eller är det besökare från yttre rymden som stått för byggandet?

Aftonbladets läsare är också förtjusta i Påsköns statyer med okänt ursprung. Vissa statyer är 9,8 meter höga och fynd tyder på att de restes cirka 700 e.kr.

Colossum och Taj Mahal

Taj Mahal, ett måste om man besöker Indien är också ett populärt underverk även om det inte är lika gamalt som många andra byggnadsverk. Taj Mahal uppfördes 1632-43 som mausoleum och är byggt i vit marmor och ädelstenar.

På femte plats i aftonbladets undersökning, och lite närmare Sverige ligger Colosseum i Rom. Amfiteatern invigdes 80 e.kr av kejsar Titus och har fått sitt namn efter en enorm staty av kejsar Nero som stod i närheten. Colosseum kommer från ordet colosse´us som betyder jättestor, uppger Nationalencyklopedin.

Läs mer:

Therese Holmberg