Jordskalv skakade Grekland

Uppmätte 6,9 på richterskalan

NYHETER

Ett kraftigt jordskalv skakade vid 11.30-tiden Aten uppger Reuters.

Skalvet kändes även i mellanöstern och varade i sju sekunder uppger nyhetsbyrån AP.

Foto: AP
En kafeteria i grekiska hamnstaden Hania såg ut så här efter jordbävningen.

Enligt grekiska geologer uppmätte skalvet 6,9 på richterskalan och hade sitt epicentrum 20 mil söder om Aten nära ön Kythira.

I södra Grekland rapporterades mindre skador på byggnader och på Kos uppges tre personer ha fått lindriga skador. På Kythira rapporterar borgmästaren att femtio gamla hus skadats och att byns kyrka var nära att kollapsa, uppger AP.

"Skedde under vattnet - det räddade oss"

– Det var ett kraftigt skalv som skakade hela Grekland. Det har även varit ett dussintal efterskalv som mäter 5 på richerskalan, säger Giorgos Stavrakakis, chef för Greklands geologiska institut.

– Skalvet skedde på djupt vatten och det var det som räddade oss, fortsätter han.

Jordskalvet var tillräckligt kraftigt för att också kännas på Cypern, Gazaremsan och i Kairo.

Det nationella centret för information kring jordbävningar i USA, uppskattar att omkring sex miljoner människor kan ha känt skalvet, uppger AP.

"Vi är inte förvånade"

– Det här här ett området det är det ofta sker kraftiga jordskalv, så vi är inte förvånade och vi förväntar oss inga kraftiga efterskalv, säger Clarice Nassif Ransom, taleskvinna för centret.

I september 1999 drabbades Athen av ett jordskalv som uppmätte 5,9 på richerskalan. 143 personer miste livet och 60 000 människor blev hemlösa

Läs mer:

Therese Holmberg