”De längsta sekunderna i mitt liv”

Svenskorna Inger och Carolina berättar om skalvet

NYHETER

Carolina Svensson kände jordbävningen på nära håll i Aten. På ön Peloponessos skakades vardagen för Inger Esplund och hennes make.

– Det var svårt att hålla balansen, berättar Inger Esplund.

Foto: PRIVAT
Inger Esplund på promenad med familjens getter.

Carolina Svensson bor sedan tre månader i centrala Aten. När skalvet startade låg hon och sov efter att ha jobbat natt.

– Jag vaknade av att hela huset skakade och trodde att jag drömde. Väggarna böjde sig, lamporna i taket gungade som vi var på en båt, berättar hon.

Hennes pojkvän som var hemma drog upp henne ur sängen och skrek att de var tvungna att springa ut.

– jag hörde grannarna springa i trapphuset och alla var väldigt upprivna. På torget utanför vårt hus samlades många som kommit ut från sina hus, alla var uppskakade och mindes jordbävningen för ett antal år sedan, säger Carolina.

Visste inte vad man ska göra

När inga efterskalv kom gick de tillbaka in i huset.

– Jag har aldrig upplevt en jordbävning tidigare och jag har heller ingen aning om vad man ska tänka på eller göra när det inträffar. Nu har jag fått en lektion av min pojkvän, men jag hoppas jag aldrig kommer få användning för den lektionen, säger hon.

Inger Esplund och hennes man befann sig på Peloponessos i den grekiska övärlden, dit de flyttat för fem år sedan från Töreboda. När skalvet startade stod Inger i köket och hennes man låg och sov siesta.

– Först trodde jag det var åskan, men det slutade inte och sedan började det skaka rejält.

Hon tittade ut genom fönstret och såg hur grannhuset skakade.

– Jag skrek till gubben som sov och sedan ställde jag mig på ett säkrare ställe i huset. Jag visste inte om vi skulle springa ut eller inte men det var svårt att hålla balansen så jag stod kvar, säger hon.

Skrek till varandra

Maken, som sömndrucken vaknat till, förstod först inte vad som hände, men när han såg hur allting skakade började han försöka räkna ut när efterskalvet skulle komma.

Inger berättar att grannarna sprang ut på gatan och skrek till varandra och en granne som var på väg till sin bil fick stanna och hålla sig i en stenmur.

– Det var det kraftigaste skalvet jag känt sedan vi flyttade till Grekland. Det sägs att det varade i cirka 10 sekunder men det var de längsta sekunderna i mitt liv.

Läs mer:

Therese Holmberg