Dödliga fågelviruset sprider sig i Turkiet

Fem nya fall rapporterade i dag

Foto: AP
Turkiska jordbruksverkets sanerare i arbete i Dogubaiazit i östra Turkiet.
NYHETER

Ankara

Det dödliga fågelviruset H5N1 fortsätter sprida sig i Turkiet.

På söndagen rapporterades att tre patienter i huvudstaden Ankara och två i Van i östra Turkiet insjuknat. Tidigare i veckan har tre barn dödats av viruset i de östligaste delarna av landet.

De fem nya fallen där människa smittats med H5N1 rapporterades av den statliga nyhetsbyrån Anatolia, med hänvisning till Turan Buzgan, en högt uppsatt tjänsteman på Turkiets hälsodepartement. Enligt Buzgan ingick de fem fallen i en skara på 28 misstänkta fall av dödligt fågelvirus i Turkiet.

Ankaras guvernör Kemal Önal sade till Anatolia att två barn och en vuxen vårdades för fågelvirus i huvudstaden. Barnen kom från Beypazari, tio mil nordväst om Ankara, där två vilda änder hittades dödade av fågelinfluensan i fredags.

Två bekräftade fall

H5N1 har redan dödat minst två turkiska barn, en 14-årig pojke och en 15-årig flicka, i Dogubeyazit i östligaste Turkiet. Tonåringarnas yngre syster, 11 år, har också avlidit med liknande symptom. Det är dock ännu inte slutligt klargjort om hon dog av samma virus.

Enligt läkare som behandlade de döda barnen ska de ha fått viruset då de lekt med döda kycklingar.

Turkiets premiärminister Tayyip Erdogan har vädjat till befolkningen att samarbeta och nödslakta fjäderfän för att förhindra att viruset sprids. Erdogan har utlovat kompensation till drabbade uppfödare.

Hittills har omkring 30 000 fåglar avlivats, rapporterade tv-kanalen NTV på söndagen. Men i Dogubeyazit syntes på söndagen fortfarande kycklingar på gatorna.

Företrädare för Världshälsoorganisationen (WHO) reste på söndagen till staden Van via Erzurum tillsammans med den Turkiets sjukvårdsminister Recep Akdag. De ska bland annat försöka utröna om smittan trots allt kan ha vandrat mellan barnen.

Svarta havet

På söndagen rapporterades att virus upptäckts bland fjäderfä även i närheten av Svarta havet, över 100 mil från östra Turkiet. Om det rörde sig om H5N1 var dock inte klarlagt.

Sedan tidigare har det för människor dödliga viruset konstaterats hos fåglar i Rumänien, Ryssland och Kroatien, men där finns inga kända fall hos människa.

I östra Asien har hittills 74 mänskliga dödsfall orsakats av H5N1.

Snabb spridning bland fåglar

TT-Reuters