Kannibalen: Han ville bli uppäten

Nytt åtal kan fälla Meiwes för mord

1 av 2 | Foto: AP/DPA
OFFRET - OCH HANS BÖDEL Bernd Jürgen Brandes (nedan) bad om att få bli dödad och uppäten. Det säger kannibalen Armin Meiwes till sitt försvar inför den nya rättegången där han på nytt ska åtalas för mord på sitt offer. Vid den första rättegången dömdes han för vållande till annans död.
NYHETER

Armin Meiwes, 44, styckade, stekte och åt upp en datatekniker.

Men han vill inte bli dömd för mord.

- Det var han som ville bli äten. Annars skulle jag aldrig rört honom, säger den tyska kannibalen i sin första intervju i fängelset.

Exofficeren Armin Meiwes styckade och paketerade sitt offer i fryspåsar 2001. Han märkte dem med etiketter där det stod "filé", "rumpstek" och "bacon".

Offret, den jämnårige datateknikern Bernd Jürgen Brandes, träffade han på en chattsida på nätet.

Förberedde grillfest

Brandes och Meiwes blev älskare. Tillsammans åt de först upp offrets penis, sedan fortsatte Meiwes att i flera månader tillaga och äta köttet, samt bjöd andra på middagar.

Polisen slog till i december 2002, när han höll på att förbereda en grillfest, där han skulle bjuda ett nytt offer på Brandes kött.

Rättegången blev den mest uppmärksammade i tysk kriminalhistoria.

Rättspsykiatrikerna hittade inget fel på Meiwes som 2004 dömdes till fängelse i 8,5 år för vållande till annans död.

Åklagaren lyckades inte fälla honom för mord, eftersom offret gett sitt medgivande. Bevisen fanns i Meiwes videofilmer.

Men nu gör åklagaren ett nytt försök och överklagar domen.

I veckan börjar en ny rättegång.

Kannibalen Meiwes säger i sin första intervju att han är ångerfull och hade hellre velat att Brandes själv tagit sitt liv.

Nobbade fet man

Han intervjuades av den tyske regissören Günter Stampf, som förbereder en film om Meiwes liv.

- Jag förstår och ångrar djupt det jag gjort, men det var offret som ville det. Annars skulle jag aldrig gjort det, säger Armin Meiwes.

Innan Meiwes utsåg Brandes till ett lämpligt offer, träffade han fyra andra män, som han hävdar vädjade att bli uppätna. En av männen ratade han för att denne var för fet.

Mira Micic