I dag börjar helvetet igen

20000 elever mobbas varje dag i skolorna

Foto: roger schederin
RASTEN - ETT LIDANDE I dag är tusentals elever tillbaka i en vardag som innebär trakasserier, våld och ångest. Enligt Skolverket utsätts så många som 20?000 varje dag för kränkningar i skolan. (Bilden är arrangerad)
NYHETER

Jullovet är slut. Nu återvänder barnen till skolan. Men många barn kommer till ett helvete.

Aftonbladet kan i dag avslöja landets värsta mobbningsskolor.

Var tionde elev upplever att mobbning är ett stort problem på deras skola. Enligt Skolverket trakasseras i dag över 20000 elever.

-Det är fullständigt oacceptabelt att så många barn far illa i skolan, säger Mona Bergman, undervisningsråd på Skolverket.

Skolorna gör för lite

Men fortfarande gör landets skolor för lite för att stoppa mobbningen. De drabbade eleverna som väljer att anmäla sitt lidande gör det oftast för att de inte får tillräcklig hjälp från skola eller kommun. Då griper Skolverket in och ger kommunen en tidsfrist på 6-8 veckor att skärpa sig.

-Vi rekommenderar dem som inte får hjälp att göra en anmälan till Skolverket, säger Mona Bergman, som är kritisk mot de skolor som inte gör tillräckligt för att förhindra mobbningen.

"De är livrädda"

-Alltför många barn förknippar skolan med en plats där de mår dåligt. De sitter livrädda på lektionerna eftersom de vet att det snart är rast vilket innebär en stunds lidande. Det får stora konsekvenser för deras inlärningsförmåga.

Flahultsskolan i Jönköping är en av fyra skolor i landet som fått tre anmälningar emot sig angående kränkande behandling av elev.

"Vi arbetar aktivt"

- Självklart ska det inte få förekomma mobbning på vår skola. Vi arbetar aktivt med flera åtgärder för att förhindra liknande fall i framtiden, säger Christer Gannsjö, rektor på Flahultsskolan.

Här är skolorna som anmälts mer än en gång

Här är landets värsta mobbningsskolor. Skolor med fler än en anmälning om kränkande behandling från 2000 fram till i år.

Totalt har Skolverket tagit emot 456 anmälningar.

Foto: SYDSVENSKAN BILD
Hermodsdalsskolan, Malmö.

Så anmäler du till Skolverket

Gör en skriftlig anmälan via mejl, fax eller vanlig post. Tänk på att alla handlingar som Skolverket tar emot från en enskild person blir offentliga. Vem som helst har då rätt att läsa anmälan.

Läs mer:

Anders Haraldsson