Attentat mot porrbutik i Göteborg

Polisen: Vi misstänker att det var en handgranat

NYHETER

GÖTEBORG (TT)

Den sprängladdning som exploderade i en porrbutik på Andra Långgatan i Göteborg natten till måndagen, var kraftig.

– Vi misstänker att det var en handgranat, säger Per-Olof Johansson, biträdande chef för spaningsroteln vid polisen i Västra Götaland.

Foto: bengt kulén
En porrbutik sprängdes i Göteborg natten till måndagen.

En person skadades och polisens tekniker letade på måndagsförmiddagen i butiken efter rester som kunde stödja eller förkasta handgranatsteorin.

Explosionen fick hela fastigheten att skaka och flera fönster i huset krossades. Enligt polisen fick den man som fanns i lokalen lättare skador. Någon förvarning om vad som skulle hända kom inte, i varje fall inte enligt den information polisen hade på måndagsförmiddagen. Sprängladdningen detonerade vid halv två-tiden. Vittnen uppger att de sett en eller ett par personer springa från platsen.

Huset drabbades av omfattande vattenskador i garage, källare och förråd.

– Både värme- och vattenledningar som ligger utanpå under taket i lokalen punkterades i explosionen och mängder av vatten forsade ut innan vi fick tag i en rörmokare, säger hyresgästen Ralph Olsson till TT.

Fastigheten har 149 lägenheter och 80–90 av dem ligger på Andra Långgatan.

Olsson berättar att det finns fler porrbutiker på gatan och att något liknande aldrig inträffat trots att det förekommit protestaktioner mot dem.

En handgranat innehåller oftast runt 200 gram trotyl. Inom fem meters håll kan den vara dödlig genom det splitter som sprids. Dessutom bildas en tryckvåg. Effekten av den vågen blir kraftigare i mindre utrymmen än i större.

TT