Fågelinfluensan kan komma till Sverige i vår

Men ingen fara att resa till Turkiet

NYHETER

Fågelinfluensan kan nå Sverige i vår.

– Vi måste vara mentalt förberedda på att flyttfåglar kan ha med sig viruset, säger Ivar Vågsholm, veterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt.

Men Smittskyddsinstitutet vill tona ned farorna.

Foto: AP
Personal från turkiska jordbruksdepartementet samlar ihop fjäderfä för avlivning i Dogubayazit i östra Turkiet.

Nu växer rädslan i Europa för den farliga fågelinfluensan efter att viruset har dödat tre barn i Turkiet och smittat många andra.

I dag meddelade Turkiets hälsominister Recep Akdag att 14 människor runtom i landet har visat sig vara smittade med fågelvirus, inklusive de tre som dött.

Och enligt AFP så har EU-kommissionen föreslagit ett importförbud för obehandlad fjäder från sex länder kring Turkiet: Armenien, Azerbajdzjan, Georgien, Syrien, Iran och Irak.

Och smittan har spridits till Europa på det sätt som experter tidigare varnade för.

Mentalt förberedda

– Fåglarna har tagit den väg som vi förutsåg i höstas, när influensan upptäcktes i Sibirien, säger Ivar Vågsholm, veterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt, till aftonbladet.se.

– Vi måste vara mentalt förberedda på att flyttfåglar kan ha med sig viruset till Sverige i vår.

Men Annika Linde, statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet vill tona ned allvaret.

– I Turkiet har man slarvat med att upplysa människor och därför har många handskats ovarsamt med smittade fåglar. I Sverige är fågeluppfödare väl informerade om vad som gäller, säger hon till aftonbladet.se.

Och om influensan ändå skulle komma till Sverige genom flyttfåglar så menar Linde att beredskapen i landet är god.

Ryssland varnar

Annika Lindes kollega i Ryssland, epidemiologen Gennadij Onisjtjenko varnade på måndagen ryssarna från att åka till det populära semesterlandet Turkiet - på grund av fågelinfluensan.

Annika Linde varnar inte.

– Så länge det inte finns några internationella uppmaningar om reseförbud så är det inte aktuellt. Men reser man till Turkiet bör man undvika marknader där det säljs levande fåglar. Det är samma rekommendationer som gäller för drabbade länder i Sydostasien.

På måndagseftermiddagen kom också besked från Kina att åtta invånare smittats av fågelinfluensa. Bland annat vårdas en sexårig pojke på sjukhus.

Läs mer:

Tidigare:

Johanna Melén, AP