Turist ville se polcirkeln i trenchcoat

Skoterförare räddade livet på den vilsne tjecken

NYHETER

Den tjeckiske turisten ville se polcirkeln - iklädd lågskor och trenchcoat.

Endast två skoterförares felnavigering i dimman räddade hans liv.

Peter Hellgren och hans vän hade varit och fiskat och var på väg hem på sina skotrar. I dimman körde de lite fel och kom ut på byvägen på ett annat ställe än de brukar. Det blev turistens räddning.

– Jag såg honom inte först, utan körde förbi. Han såg bedrövlig ut och han rörde lite på ena armen när min kompis kom fram till honom. Han var dyngsur och blek i ansiktet och snön hade börjat tina runt honom, berättar Peter.

Den tjeckiske turisten hade klivit av tåget några timmar tidigare i Murjek för att se polcirkeln, men han gjorde två avgörande fel. Dels gick han åt fel håll och hade promenerat längre i fel riktning än vad som faktiskt krävts för att nå polcirkeln. Mannen var inte heller rustad för att möta den 16-gradiga kylan.

Strumpor över skorna och händerna

– Han hade finskor och finbyxor, en tunn t-shirt, en tröja och en trenchcoat på sig. Han hade virat en halsduk kring huvudet och dragit strumpor utanpå skorna och över händerna, säger Peter Hellgren som själv var iklädd varm skoteroverall.

Mannen hade inga identitetshandlingar på sig men väl en matsäck bestående av en dricka frusen till is och en frostig bulle.

De två skoteråkarna insåg snabbt att mannen behövde komma in i värmen och baxade upp den nedkylde mannen på en av skotrarna.

Ingen chans att klara sig

På dålig engelska mumlade han något om Murjek och de körde tillbaka honom till tågstationen, en resa på 18 kilometer.

– Vi gav honom lite te, kaffe och varma filtar på stationen och sedan kom ambulansen och hämtade honom.

Mannen fördes till sjukhuset i Gällivare. Efter upptining blev han utskriven.

Vad hade hänt om inte ni kommit förbi?

– Då hade han dött, garanterat. På natten blev det 25 minusgrader, det finns ingen chans att han hade klarat det.

Therese Holmberg