Glöm dvd och nycklar i framtiden

Framtidsforskaren om prylarna som kommer dö ut

NYHETER

Inom några decennier kan biljetter, tv-kanaler, brevbärare och bibliotekarier vara ett minne blott.

Danska Institutet för framtidsforskning har listat företeelserna som kommer att dö ut.

Framtidsanalytiker Bengt Wahlström tycker att listan nedan är logisk.

Den danska tidningen Berlinske Tidene rapporterar att det finns många moderna företeelser som aldrig kommer att få upplevas av våra barnbarn och barnbarns barn.

Enligt Institutet för framtidsforskning kommer alla kontanter att ersättas med kort, vilket är delvis sant redan idag. När pengarna försvinner kommer även svartjobben att dö ut eftersom svartjobbare oftast betalas i kontanter, det säger Niels Böttger-Rasmussen till tidningen Penge.

”Bygger på ett rationellt samhälle”

Det papperslösa samhället som många drömmer om redan idag kommer att bli verklighet i framtiden och Institutet tror att det även kommer att hota alla brevbärare, kassörer och tågkonduktörer.

Framtidsanalytiker, Bengt Wahlström, tycker att Institutets lista över dödsdömda företeelser och yrken är väldigt logisk.

– Hela listan är väldigt rationell och bygger på att människor är kloka och försiktiga, men man ska veta att allt tar mycket längre tid än vad man trott, säger han.

På listan står bland annat att dagstidningar kommer att försvinna, något som Wahlström inte riktigt tror på.

– Tidningen är viktig för att den möjliggör det offentliga samtalet. Man kan diskutera med grannen om vad man läst. Om de inte finns dagstidningar, vad ska man då tala om? frågar han sig.

Inte heller tror han att rökningen kommer att försvinna.

– Nej, det kommer nog att bli en rebellisk stämning och folk kanske fortsätter eller börjar röka av rent djävulskap, säger han.

Butiksvärdinnor i stället för kassörskor

Snabbköpskassörskan som döms ut av Institutet för framtidsforskning är redan död, tycker Wahlström.

– Det yrket dog i samma ögonblick som hon slutade tittade på varan och knappa in priset. Idag flyttar hon bara varan förbi en läsare. Men hon fyller en annan funktion och det är att vara den mänskliga kontakten i affären. I framtiden kanske vi kommer att ha butiksvärdar och värdinnor i stället, säger han.

I framtiden kommer posten att bli elektronisk, vilket många företag tagit fasta på redan idag. Det kommer att bli exklusivt att få ett brev i brevlådan, tror Wahlström.

Trist samhälle blir följden

Institutet för framtidsforskning dödförklarar också piloten som yrkesgrupp, något Wahlström inte tror kommer att hända.

– Nej, det är psykologiskt. Även om robotar är mer säkra än människor, hur roligt är det att sitta på ett plan utan pilot?

Hur tror du att framtidssamhället kommer att se ut om alla dessa förändringar sker?

– Vi kommer att få ett väldigt trist, rationellt och högeffektivt samhälle, men jag tror inte att alla dessa fenomen kommer att försvinna. Var för sig är de logiska men inte om man ser till helheten. Jag tror människorna kommer att göra uppror.

Framtidsforskarnas dödslista:

Therese Holmberg