Iran återupptar kärnforskning

IAEA och EU: Vi håller på att tappa tålamodet

NYHETER

TEHERAN

Iran återupptar den omstridda forskningen om kärnbränsle, uppger en talesman för regeringen i Teheran. FN:s atomenergiorgan IAEA och EU-företrädare svarar att tålamodet med Teheran är på väg att ta slut.

På en presskonferens i Teheran på måndagen kom ett nytt bakslag för den så kallade EU-trojkan Tyskland, Frankrike och Storbritannien.

– Iran återupptar i dag kärnbränsleforskningen som planerat, sade regeringens talesman Gholamhossein Elham.

I söndags meddelade Irans utrikesdepartement att Iran kommer att återuppta programmet så snart IAEA är redo att övervaka avlägsnandet av de plomberingar som satts upp för att stoppa verksamheten.

EU-trojkan har i över två års tid försökt förmå Iran att ge upp sitt program för anrikning av uran. Både EU och USA misstänker att programmet syftar till att utveckla kärnvapen, ett påstående som den iranska regeringen bestämt avfärdar.

Brott mot överenskommelse

Enligt Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier får ett återupptagande av programmet allvarliga konsekvenser.

– Vi kommer att diskutera frågan med våra kollegor från Frankrike och Storbritannien senast på torsdag, sade han på måndagen.

– Det skulle innebära ett brott mot överenskommelsen vi nådde i Paris, tillade han.

IAEA-chefen Mohamed ElBaradei reagerade också på måndagens utspel från Teheran.

– Jag håller på att tappa tålamodet, sade han.

Och Ursula Plassnik, EU:s ordförandeland Österrikes utrikesminister, sade att Irans beslut var ”ett steg i fel riktning”.

Ger aldrig upp

Men i Iran stod landets ledning på sig.

– Iran kommer aldrig att ge upp sin legitima rätt till nukleär teknik som unga iranska vetenskapsmän skaffat sig, sade landets högste ledare ayatolla Ali Khamenei enligt statlig iransk tv.

EU och USA stöder ett ryskt förslag om att förlägga den anrikningsprocess som Iran behöver till Ryssland, vilket skulle innebära att man får kontroll över hur anrikat uranet blir. Men förhandlingarna om detta avbröts i söndags utan något avtal.

En ny samtalsrunda är planerad till den 16 februari.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM