Ariel Sharon visar livstecken

Andas själv, har rört höger arm och höger ben

NYHETER

JERUSALEM

”Ariel Sharon, det finns mer att göra, snälla vakna”, står det på ett plakat som hänger utanför Hadassah-sjukhuset i Jerusalem.

Vaknat har premiärministern inte gjort, men på måndagen sade läkarna att han rörde lite på sig och att han kan andas själv.

Efter fem dagar i djupt nedsövt tillstånd visade den 77-årige ”bulldozern” sina första livstecken medan läkarna steg för steg minskade graden av narkos.

Han började andas på egen hand och senare reagerade han på yttre tryck genom att röra litet på höger arm och höger ben.

– Detta är det första tecknet på någon form av aktivitet i hans hjärna, sade sjukhusets chef Shlomo Mor-Yusef till det uppbåd av journalister som sedan i onsdags har vakat utanför sjukhuset.

Både han och neurokirurgen Felix Umansky betonade dock att Sharons liv ännu inte är utom fara. Och trots att hans hjärna visar vissa livstecken är det ännu oklart hur svåra skador han har efter förra veckans massiva hjärnblödning.

Dröjer dagar

– Det är alltför tidigt att prata om kognitiva funktioner, sade Umansky, som tillade att besked på den punkten lär dröja några dagar.

Måndagens nyheter gladde ändå Israel som spänt följer Sharons öde, även om det tycks helt uteslutet att han skulle kunna återvända till jobbet som Israels ledare.

Efter sig lämnar han ett enormt tomrum i politiken. Få premiärministrar har dominerat scenen som Sharon har gjort under de senaste fem åren.

Den stund även läkarna formellt slår fast att Sharon inte kommer tillbaka måste Israels regering enligt grundlagen omedelbart välja en ny premiärminister.

Kritik mot Olmert

Det väntas bli Ehud Olmert, vice premiärministern som redan nu har övertagit Sharons befogenheter. Om han väljs sitter han på premiärministerposten fram till valet den 28 mars.

Valrörelsen i Israel har avstannat på grund av Sharons hjärnblödning. Hans forna parti Likud och Arbetarpartiet anklagar dock Olmert för att utnyttja Sharons sjukdom till politisk vinning.

Parlamentariker som Jerusalem Post talat med är upprörda över att Olmert, som sannolikt också tar över som ledare för Sharons nya mittenparti Kadima, får enorm uppmärksamhet i medierna medan deras partier har avbrutit allt kampanjarbete.

Opinionsmätningar har visat att Kadima går mot seger i valet, men partiet är synonymt med Sharon själv och kan få svårt att hävda sig de kommande månaderna.

Sharon bildade Kadima sedan han tröttnat på motståndarna i Likud som ville straffa honom för uttåget från Gazaremsan i höstas.

Tomas Härenstam/TT