Hans cancer räcker inte

Petter, 4, har leukemi - föräldrarna får inte vara hemma

1 av 3 | Foto: lotte FERNVALL
Vill leka med kompisarna Petter kommer tidigast att kunna gå på dagis hösten 2007. Vissa dagar mår han väldigt dåligt, men just den här dagen är han som vilken fyraåring som helst.
NYHETER

ÖREBRO

Fyraårige Petter har en dödlig sjukdom. Men inte tillräckligt dödlig.

Därför får varken mamma eller pappa tillfällig föräldrapenning för att vara hemma med sonen tills han blir frisk.

Den 18 april 2005 steg kaoset ner i vardagen.

På morgonen gick Petter till dagis som vanligt. På kvällen låg han på sjukhus. I sin vanliga Nalle Puh-pyjamas, men fullproppad med slangar och dropp. Dagen efter kom diagnosen: akut lymfatisk leukemi.

Nu är det vinter, Petter har nästan inget hår på huvudet på grund av alla cellgifter och dagis får han inte gå på förrän tidigast hösten 2007.

Extra känslig

Under leukemibehandlingen som varar i två år är han extra infektionskänslig eftersom immunförsvaret försvagas av medicinerna. Vanliga barnsjukdomar är livsfarliga för honom.

Så när Petter gladde sig åt att få göra pepparkakor hos en kompis stoppades bakningen för att det gick vattkoppor på kompisens dagis:

-Det är så löjligt att man ska ha den här sjukdomen så man inte ens kan få baka pepparkakor, sa Petter argt.

Med dagis uteslutet återstår mamma Lina Troéng och pappa Henrik Janson i Örebro.

Men de har bara rätt till tillfällig föräldrapenning under max 60 dagar var om året. Sen är de hänvisade till vårdbidrag, som beroende på lön ger högst 100000 kronor för resten av året.

Därför har Henrik och Lina tvingats sjukskriva sig.

Enligt förarbetena till lagen krävs att barnets liv är i "omedelbar fara". Vilket Petters liv inte är, enligt Försäkringskassans bedömning. Nu kämpar Försäkringskassans länsexpert i Örebro Tommy Carlsson för en lagändring.

Risken för att Petter dör i leukemi är 15-20 procent.

Tillsatt utredning

Socialminister Berit Andnor har tillsatt en utredning och utlovar en snabb förändring om utredningen visar att det behövs.

Men Lina Troéng är inte nöjd.

-Jag blir så arg och ledsen. Det handlar bara om att ändra några ord. Hur stor utredning behövs det för att se det?

Hon konstaterar att sjukskrivningar ifrågasätts allt mer och att de därmed riskerar att inte få fortsätta att vara hemma med Petter.

Joachim Kerpner