Olmert är Sharons lärjunge

NYHETER

Medan Ariel Sharon sakta vaknar upp kan världen ställa sin sig på att Israel får en ny ledare.

Ehud Olmert, 60, har tre månader på sig att bevisa att han duger för jobbet.

Foto: AP
Ehud Olmert har tre månader på sig.

Han har inte Sharons förutsättningar att bli en ny landsfader men han är så nära en lärjunge till Sharon som det går att komma:

  Sharon-faktorn. Olmert är sedan flera år tillbaka Sharons närmaste man. Sharon brukade använda honom för att släppa försöksballonger om politiska utspel. Om någon vet hur Sharons fredsplan såg ut så är det Olmert.

  Förvandlingen. Precis som Sharon utförde Olmert de senaste åren en ideologisk kullerbytta. Från hök till moderat. Från att se de judiska bosättningarna som en överlevnadsfråga till att driva bosättarnas uttåg ur Gaza. Centerpolitik ligger just nu rätt med israeliska väljares åsikter.

  Erfarenheten. Fotbollsälskaren Olmert har varit parlamentsledamot sedan 1973. Då bara 28 år. Han har tio år som omstridd borgmästare i Jerusalem bakom sig. Sedan 2003 sitter han i regeringen. Kompetensen och erfarenheten har han.

  Svagheterna. Han har ingen militär karriär att tala om. Israeler vill gärna ha en general vid rodret. Han anses uppträda arrogant. Jämfört med Sharon är hans politiska karisma svag.

  Tidsfaktorn. Han har som vice premiärminister förmånen att "prya" som premiärminister fram till valet i slutet av mars, en evighet i israelisk politik. Det ger honom tid att visa upp sig och bli populär. Före detta premiärministern Golda Meir lyckades vända låga opinionssiffror i en liknande situation.

  Freden. Olmert fortsätter Sharons linje att skapa en ensidig fred där Israel bestämmer villkoren. Regelrätta förhandlingar med palestinierna är mer troliga med honom vid rodret än under Sharon.

Wolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM