– Jag var livrädd

Kvinnor i Stockholm väljer kejsarsnitt på grund av förlossningsskräck

NYHETER

Stockholmskvinnorna är vana att ha kontroll.

Över kropp, karriär och känsloliv.

Därför lider många av förlossningsskräck.

Foto: Börje ThURESSON
Ändrade sig Programledaren Jessica Almenäs hade bestämt sig för kejsarsnitt, men efter samtal med en barnmorska valde hon att föda sonen Jack.

Enligt Aftonbladets undersökning är den största anledningen till att Stockholmskvinnorna väntar med att bilda familj skräcken de känner inför förlossningen.

- Det är jättevanligt att man oroar sig inför förlossningen, säger Christina Wahlström, barnmorska och vd för Mama Mia mödravård.

"Rädd att flippa ur"

Ofta är det storstadens krav på kontroll som får kvinnor att känna skräck inför födseln.

- Kvinnor i Stockholm lever i en värld där man strävar väldigt hårt efter att lyckas. Under förlossningen är man rädd för att flippa ur, få ångest och bete sig på ett generande sätt, säger Christina Wahlström.

Oro för smärta, underlivsskador och att barnet ska skadas finns också där.

Med rädslorna ökar kejsarsnitten, vilket märks på statistiken: kejsarsnittsfrekvensen har ökat med 25 procent de senaste 30 åren. Och en stor del är planerade.

Blev övertygad

Tv-profilen Jessica Almenäs var säker på att hon ville ha kejsarsnitt under graviditeten med sonen Jack.

- Jag var livrädd hela vägen fram till förlossningen, säger hon.

Till slut blev det ändå en vaginal förlossning. Tack vare samtal med en Aurorabarnmorska, en gång i veckan från sjätte månaden, blev hon till slut övertygad.

- Efteråt kände jag mig otroligt stolt. Jag har alltid tänkt att alla andra utom jag kan föda barn. Nu har jag visat att jag också kan, har Jessica Almenäs sagt till Aftonbladet i en tidigare intervju.

Vaginal förlossning eller kejsarsnitt?

Yoga och avspänningskurser kan underlätta förlossningen för oroliga mammor

De vill inte förstöra karriären. De har inte hittat rätt partner. De är rädda för en smärtsam förlossning. Därför väntar kvinnor i Stockholm längst i Sverige med att skaffa barn. Aftonbladet har i två dagar granskat Stockholmskvinnorna och deras mammapanik. Här är tredje och sista delen i artikelserien. Dagens ämne: skräcken inför att föda barn.

Sara Haldert