Ökad risk för smitta mellan människor

Svensk forskare: Fågelinfluensan är vanligare än vad vi trott

Foto: ap
Forskarna tror att det kan finnas en mildare form av fågelinfluensa.
NYHETER

Fågelinfluensan är betydligt vanligare än vad som tidigare varit känt.

Viruset är också mycket mer smittsamt för människor.

Ny forskning visar att en världsepidemi kan vara närmare än vad vi tror.

I dagens nummer av tidskriften Archives of Internal Medicine presentaras en ny undersökning, gjord av svenska och vietnamesiska forskare.

Studien bygger på intervjuer med människor på den vietnamesiska landsbygden, skriver Dagens Nyheter.

Forskarna kom fram till att bland dessa människor var det många fler som tycks ha varit smittade av en mildare variant av fågelinfluensan än vad som tidigare varit känt. De människorna hade varit i kontakt med sjuka eller döda hönsfåglar.

En mild form

–Vår studie visar tecken på att det finns ett stort antal mildare fall av fågelinfluensan. Därmed skulle det fåtal fall av den allvarliga varianten bara vara toppen av ett isberg, säger forskaren Anna Thorson, som ledde studien vid Karolinska Institutet, till aftonbladet.se.

Om det är som studien visar, så skulle risken för en pandemi, en världsepidemi där smittan sprids också mellan människor, vara större än vi vetat.

– Hypotetiskt så kan man säga att om fler är smittade så är risken större för att en individ kan vara infekterad av både vanlig influensa och fågelinfluensa. Därmed kan viruset mutera och bli smittsamt mellan människor.

Mörkertal

Hittills har man inte funnit några fall där fågelinfluensan faktiskt smittat mellan människor. Men blandar sig viruset med vanlig influensa så kan den komma att få den egenskapen.

Hur stor den risken är vill Anna Thorson inte spekulera i.

Men enligt hennes forskning så kan mörkertalet vara stort. För att ta reda på sanningen måste studien kompletteras med blodprov på alla invånare i ett drabbat område. På så sätt skulle man kunna hitta alla som är smittade, inte bara de som själva sökt läkarvård.

Enligt de uppgifter som finns i dag har 146 människor smittats av fågelinfluensaviruset H5N1 sedan januari 2003. 76 av dem har avlidit.

Sedan nyår har tre av dem som dött varit barn i sydöstra Turkiet.

Tidigare:

Johanna Melén