Iran återupptar kärnforskning

- trots internationella protester

NYHETER

Iran har nu trots starka internationella protester brutit några förseglingar på en kärnanläggning, meddelade en tjänsteman på tisdagen.

FN:s atomenergiorgan bekräftade i Wien att förseglingar brutits.

– IAEA bekräftar att Iran har inlett processen att avlägsna IAEA-förseglingar i Natanz i närvaro av IAEA-inspektörer, sade taleskvinnan Melissa Fleming enligt AFP.

Ryssland vill ha dialog

FN ska övervaka arbetet på kärnforskningsanläggningen då den återupptas under tisdagen

USA och EU anklagar Iran för att förbereda framställning av kärnvapen. I måndags upprepade Washington att saken kan tas upp i FN:s säkerhetsråd för debatt om någon form av straffåtgärd mot Iran.

Ryssland valde att fortsätta satsningen på dialog med Teheran, rapporterar AFP.

FN:s atomenergiorgan IAEA har länge följt utvecklingen och försökt förhandla med Teheran. IAEA:s chef Mohamed ElBaradei sade i måndags att han håller på att ”förlora tålamodet” med vad han beskrev som Irans brist på öppenhet.

Arbetet återupptas

– Några förseglingar har avlägsnats på kärnbränsleforskningsanläggningar, sade Mohammad Saidi, vicechef för Irans atomenergiorganisation, på en presskonferens i Teheran.

Han tillade att arbetet på forskningsanläggningarna kommer att återupptas under tisdagen under överinseende av FN:s nukleära övervakningsorgan, rapporterar Reuters.

TT