En smakfull historia

Så fick krogarna namn

Foto: MAGNUS WENNMAN
Namnet gör baren Gedigna och rediga krognamn är det som gäller, i alla fall om man ska tro Anders Timell, källarmästare för Teatergrillen och Riche. ”Namn som ’Rumpan bar’ är inte populära här”, säger han.
NYHETER

Riche, Landet och Tennstopet.

Krogar med en trogen publik.

Men varifrån kommer namnen?

Aftonbladet har kollat upp varför krogarna i stan heter som de gör.

Ölstugorna som ploppade upp runt förra sekelskiftet hade ofta djurnamn. I dag är trenden att ha en anknytning till platsen, ägaren eller lokalen i krognamnet.

Melker Andersson, som ligger bakom Fredsgatan 12, Restaurangen och Grill går på instinkt när han ska namnge sina krogar.

– Det går oftast naturligt om man har ett väl genomtänkt koncept. Det viktigaste är att det är enkelt att komma ihåg.

Anders Timell, källarmästare för Teatergrillen och Riche, påpekar att det sällan dyker upp skruvade krognamn i Stockholm.

– Det är mest klassiska namn som gäller, namn som ”Rumpan bar” är inte populära här, säger Anders Timell.

”Gillar rediga namn”

Hans favoriter är gedigna krognamn som håller i längden.

– Teatergrillen tycker jag om. Det är elegant. Kvarnen är också bra. Det är redigt och jag vet precis vad jag får när jag går dit, säger Anders Timell.

Därför heter restaurangerna som de gör

Miranda Sigander