Scott Hamilton

Konståkning

NYHETER

Nation: USA

Född i: Toledo, 28 augusti 1958

Längd: 160 cm

Vikt: 48 kg

OS: Guld 1984

VM: Guld 1981, 1982, 1983, 1984

Scott Hamilton var den bäste manlige konståkaren individuellt i första hälften av 1980-talet. Han krönte sin framgångsrika karriär i OS 1984 i Sarajevo.

Hamilton var van att kämpa långt innan han blev konståkningsstjärna. Som ung led han av en mystisk sjukdom som gjorde att han inte växte ordentligt. Läkarna trodde att det kunde vara Schwachmanns sjukdom, men man var inte eniga. I vilket fall som helst så växte han inte normalt.

Adopterad av ett lärarpar blev konståkningen en passion för Scott Hamilton. Han började när han var nio, och han körde på trots att han föll och slog sig rejält många gånger.

Hans första tränare var den dubble OS-guldmedaljören Pierre Brunet, och senare hade han Carlo Fassi som tränare. Samme man som hjälpte Peggy Fleming till OS-guld 1968.

Hans lilla kropp ställde inte bara till med förtret. Den gjorde att han kunde göra många komplicerade hopp som skulle varit svårt för en mer storvuxen person.

Han kom femma i sin OS-debut i Lake Placid 1980 (där han var den amerikanska truppens fanbärare), innan vinstraden i VM startade.

1997 drabbades han av testikelcancer men repade sig och gjorde comeback inom några månader, och i november 2004 upptäckte läkarna en hjärntumör. Den visade sig dock vara godartad.

ARTIKELN HANDLAR OM