Röd, grön eller blå?

PartiKollen visar vilket parti som ligger närmast dina åsikter

NYHETER

Vilket parti ska jag rösta på?

Gör Ungt val test och få hjälp på traven.

Svara på 10 snabba frågor och kolla hur randig du är i dina politiska åsikter.

Bakom PartiKollen står en välmeriterad trojka: Christer Isaksson, journalist som skrivit flera böcker om politik, Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och debattör samt Tommy Möller, professor i statskunskap.

Tillsammans har de tre satt tänderna i den svåra uppgiften att ta fram ett test som kan fungera som ett stöd när man ska bestämma sig för vilket parti man ska rösta på.

– Vi har försökt hitta frågor som engagerar unga samtidigt som de identifierar de stora konfliktlinjerna i politiken, säger Stig-Björn Ljunggren.

Kan bli både s och m

Och det har inte varit helt lätt.

– Alla tycker rätt lika i svensk politik. Sedan förra valet har partierna bytt åsikter och närmat sig varandra i en rad frågor, säger Christer Isaksson.

För att komma åt skillnaderna räcker det inte med att jämföra partiprogram och valmanifest.

– Man måste även se på hur partierna upplever verkligheten, säger Tommy Möller.

Testet är uppbyggt så att man först väljer ut sina tio hjärtefrågor, sedan får man ta ställning till ett påstående för varje fråga.

Beroende på hur man svarar blir man en procentuell kombination av de olika riksdagspartierna.

– Man kan bli både moderat och vänsterpartist, det är inte omöjligt. Människor har en massa åsikter som inte alltid går ihop och det finns många fler dimensioner än den klassiska höger-vänster-skalan i det politiska landskapet, säger Stig-Björn Ljunggren.

– Det är inte ovanligt att dagens svenskar är randiga i sina åsikter – röda, blå och gröna samtidigt, säger Tommy Möller.

Kalldusch för en del

Konstruktörerna har testat PartiKollen noga både på sig själva och sin omgivning.

– För en del är det en kalldusch när de får se resultatet. De kanske inte alls vill vara kristdemokrater, men kollar man fråga för fråga ligger det partiet närmast deras åsikter, säger Stig-Björn Ljunggren.

Eftersom det är ett snabbtest med bara tio frågor kan det hända att man blir 100 procent av ett parti. Det är sällan någon är så ensidig i verkligheten. Därför kan man gärna göra testet flera gånger, med olika kombinationer av frågor. Trion är dessutom väldigt noga med att betona att testet inte ska användas som ett facit för hur man ska rösta.

– Olika frågor kan vara olika viktiga för en person. Dessutom finns det en rad personliga ställningstaganden kopplade till val av parti. Man kanske inte gillar partiledaren eller så röstar man av tradition på ett visst parti, säger Christer Isaksson.

Lyfter fram sakfrågorna

Förhoppningen är att testet ska kunna användas både av nyfikna och i undervisningen i skolan.

Till skillnad från den vanliga valrörelsen, då mycket kretsar kring partiledarna, lyfts sakfrågorna fram.

– Förutom att det visar vilket parti som ligger närmast dina egna åsikter ger det även en orientering i det politiska landskapet. Man får veta hur de olika partierna tycker och man får veta argumenten för och emot i olika frågor, säger Christer Isaksson.

– Dessutom är det jävligt roligt att göra, fyller Stig-Björn Ljunggren i.

Testa dig själv!

Anders Thoresson ([email protected])