”Det finns inget som är så provocerande som lycka”

Hemliga pappan bloggar om sin dotter - nu kan bloggen bli en bok

NYHETER

– Jag kunde inte föreställa mig att jag skulle få en sådan respons, säger Hemliga pappan.

Han har bloggat ett halvår, sin dotters första sex månader. Bloggen får runt tusen besök om dagen, och nu kan bloggen komma att ges ut som bok.

När började du blogga?

– Några veckor efter att min dotter föddes. Jag började skriva genast, och sedan fick jag idén att publicera mig, säger Hemliga pappan, som vill vara anonym.

Varför i bloggform?

– Det är delvis av egoistiska skäl för att jag skulle kunna få goda råd av andra, men även mycket för min dotters skull. När jag var liten hade jag "Min första bok", och det är så jag tänker att bloggen ska bli för henne. Något hon kan läsa när hon blir stor.

Bloggen har blivit en succé, och får runt 1000 besök om dagen.

– Jag tror att det är för att det är så få pappor som bloggar. Jag vet bara om ett fåtal andra pappabloggar, medan det finns mängder av mammabloggar. Jag får många läsare på grund av det.

Trodde du själv att du skulle få ett sådant gensvar?

– Jag trodde att jag skulle få lite respons, men jag kunde inte föreställa mig den mängd av mejl och kommentarer som jag fått. Det är en överväldigande mängd mammor som kommenterar, och så några pappor också. Många är stammisar.

Har du fått några konkreta tips via bloggen, som hjälpt dig i din vardag som småbarnsförälder?

– Ja, bland annat nattningstips, tips om bra barnvagnsmärken och andra prylar. Det är många småtips. Härom dagen länkade jag till en Aftonbladetartikel om potträning och fick igång en intressant debatt om det.

Jag upplever bloggen som väldigt trevlig - det är god stämning.

– Ja, det är ju inte ett särskilt kontroversiellt ämne. Men ibland uttrycker jag mig drastiskt för att få igång debatten. Människor känner väldigt starkt kring föräldrar och barn, så många kommenterar.

– Jag har fått lite slängar för att jag är så puttinuttig och gullig. Jag förstår det, det finns inget som är så provocerande som lycka. Men det är bara någon promille som skriver sura kommentarer.

Vad läser du själv för bloggar?

– Jag brukar utgå från bloggportaler som nyligen.se. Jag läser bloggar om allt möjligt, inte bara föräldraskap.

Nämn några favoriter.

Bloggstafetten - för att den sprider bloggkontakter, bloggportalen - för att man lätt kan hitta nya bloggare på det sättet, och lotten.se - Lotten Bergman är väldigt rolig.

Hemliga pappan skriver ett inlägg varje morgon. Han är noga med anonymiteten, att inte säga något som avslöjar vem han är.

– Det är för min dotters skull. Hon har inte bett om att få bli internetbebis, så det ska hon slippa. Men jag kanske ändrar mig. Vi får se.

Nu pågår diskussioner med bokförlag om att ge ut bloggen som bok.

– Det kanske vore ett naturligt tillfälle att sätta punkt i så fall. Eller så bloggar jag tills hon flyttar hemifrån, säger Hemliga pappan.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att fler pappor tog ut sin föräldraledighet.

Hemliga pappan

Lotta Holmström