Två kvinnor gripna för värderån i Stora Höga

Ytterligare 36-årig man gripen

Värdetransportrånet i Stora Höga i november var våldsamt och fick transportfacket att stoppa alla värdetransporter i Stockholm, Malmö och Göteborg.
NYHETER

Värdetransportrånet i Stora Höga i Bohuslän var brutalt, våldsamt och gav rånarna ett stort byte.

Det tvingade svenskarna att fundera över sina betalvanor.

På tisdagen greps två kvinnor och en man som misstänkta för kuppen.

De tre greps i Stockholm som resultat av ett samarbete mellan Rikskriminalen, polisen i Stockholm och polisen i Västra Götaland.

Polis från Göteborg fanns med vid gripandet och förhören under tisdagen.

Alla tre var tidigare anhållna i sin frånvaro, skäligen misstänkta för inblandning i kuppen.

Två är kvinnor, den ena är 36 år den andra i 20-årsåldern. Mannen som greps är 36-år.

Oklara roller

Om de gripna fanns med vid själva rånet eller om de haft annan del i kuppen säger polisen inte.

Rånet, tidigt på morgonen den 3 november, var våldsamt. Två maskerade mörkklädda personer beväpnade med automatvapen tvingade värdetransportbilen från Securitas att stanna. De båda kvinnliga väktarna togs ut ur bilen medan de båda rånarna placerade en sprängladdning i den bakre delen av transporten. Så kom smällen.

Ett stort hål slets upp i sidan av transportbilen. Sedlarna yrde genom luften och de båda väktarna skadades av splittret. Rånarna fyllde bag efter bag med sedlar och lastade in i sin flyktbil där en tredje rånare väntade, och så drog man iväg.

Allt var över på tio minuter.

Tömde skumsläckare

Rånbilen, tidigare stulen i Finspång, hittades snabbt. Rånarna hade då tömt en skumsläckare i den så att polisen inte skulle kunna säkra några spår. Polisen hittade också en annan bil, även den stulen i Finspång, som man tror användes under förberedelserna.

Rånet i Stora Höga fick direkt återverkningar på många svenskars vardag. Fackets skyddsombud i Stockholm, Malmö och Göteborg stoppade redan på själva råndagens kväll alla värdetransporter i de tre städerna. Det blev akut risk för att sedlarna skulle ta slut i uttagsautomaterna och många fick, åtminstone i det korta perspektivet, ändra sina betalvanor.

Sedan dess har säkerheten skärpts för transporterna och nya striktare regler har beslutats eller vänts komma inom kort.

Enligt Transportarbetarförbundet har uppemot en halv miljard kronor försvunnit från värdetransportrån de senaste sju–åtta åren.

Fakta/ Värdetransportrån

Christer Jönsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM