”Svenskt bistånd går till tortyr”

Uppdrag Granskning: Budgetstöd går till krigföring

NYHETER

– De svenska skattebetalarna bör få veta att vi missbrukar deras pengar, säger Andrew Mwenda, politisk redaktör på den ugandiska tidningen Daily Monitor, till SVT:s Uppdrag Granskning.

Sverige kommer i år att ge 28 miljarder kronor i bistånd, enligt Sveriges Televisions Uppdrag Granskning.

Sju av länderna som får biståndet får det i form av så kallat budgetstöd.

Det innebär att pengarna går direkt in i ländernas statsbudget.

Uganda får 65 miljoner om året av Sverige i budgetstöd. Pengar som enligt Uppdrag Granskning går till regeringens krigföring i imbördeskriget.

Terroriserat befolkningen

I Uganda har rebellrörelsen terroriserat befolkningen i 19 år.

Men flera kritiker som uttalar sig i Uppdrag Granskning, bland annat människorätts-organisationerna Human Rights Watch och den lokala Human Rights Focus, menar att också regeringssoldater misshandlar och torterar befolkningen i Uganda.

– Ugandas regering gör sig skyldiga till grova brott mot civila, säger Juliane Kippenberg i Human Rights Watch, i programmet.

– Sverige är skyldigt att ingripa när de ser att regeringen gör sig skyldiga till övergerepp mot befolkningen, säger hon.

Budgetstödet ska gå till olika program för att bekämpa fattigdomen.

Korruption

Kritiken mot budgetstödet grundar sig i svårigheten att se vart pengarna tar vägen, på grund av bland annat korruption i länder med bristande demokrati.

En av dem som ventilerar sin kritik i Uppdrag Granskning är Peter Svedberg, professor i nationalekonomi.

– Problemet med budgetstödet är att det inte går att se för givaren hur mottagaren använder pengarna. De kan lika gärna gå till att köpa Mercedes-bilar eller till utländska konton, säger han.

Sveriges ambassadör i Uganda, Erik Åberg, säger till Uppdrag Granskning att han inte helt litar på Ugandas revisioner.

– Det är möjligt att det har sina brister.

Sveriges biståndsminister Carin Jämtin (s) säger i Uppdrag Granskning att inget budgetstöd har betalats ut till Uganda under 2005 på grund av bland annat brister i landets demokrati.

Johan Edling

ARTIKELN HANDLAR OM