Alliansens advokater ska krossa Freivalds

1 av 3 | Foto: BJÖRN LINDAHL
tuffing Advokaten Peter Althin är van att ställa tuffa frågor i sitt arbete. Nu ska han kräva svar av Göran Persson och Laila Freivalds.
NYHETER

Den borgerliga alliansen går på knock i KU-förhören om tsunamifiaskot.

Partierna kastar in tre toppadvokater för att knäcka Göran Persson och Laila Freivalds.

Mest namnkunnig av riksdagsledamöterna som tar plats i konstitutionsutskottet, KU, under förhören är kristdemokraternas Peter Althin, skriver Dagens Industri.

Han ersätter suppleant Tuve Skånberg.

Stjärnadvokaten, med sin mångåriga erfarenhet från rättssalar, ses som klippt och skuren för att sätta press på statsministern och utrikesminister Laila Freivalds under de tv-sända utfrågningarna.

Syftet: hitta fel

Syftet med KU-förhören är att slå fast vilka fel som begicks under dagarna efter tsunamikatastrofen.

Även folkpartiet byter sina ordinarie ledamöter mot två jurister.

Advokaterna Allan Widman, 41, och Jan Ertsborn, 61, representerar partiet under utfrågningarna.

Lägger upp taktiken

Toppningen av laget är en del av upptakten inför valet. Alliansen hoppas förmedla bilden till tv-tittarna av en handlingsförlamad regering som inte klarade av att agera när flodvågen slog till.

I morgon träffas de borgerliga KU-ledamöterna för att lägga upp taktiken inför förhören som ska genomföras strax efter att riksdagen öppnar efter juluppehållet nästa vecka.

Fotnot: Utfrågningarna kommer att sändas direkt i TV4 med Anna Lindmarker som programledare och Lena Smedsaas som expert. Exakta datum och tider är ännu inte fastslagna.

Johan Edgar