Stockholm är sjukt

...och biltullarna kan göra allt ännu värre

Foto: MALIN ARNESSON
Förkylningsträsket På bussar, pendeltåg och i tunnelbanan är det stor risk att virus sprids. ”Det är större risk att drabbas för den som åker kollektivt än för den som tar bilen till jobbet”, säger Carina Lindström, Smittskyddsenheten.
NYHETER

Vinterkräksjuka, förkylningar och influensa – på en gång.

Stockholmarna faller som furor.

Och biltullarna kan göra situationen ännu värre.

– Förkylningar och vinterkräksjukan är i full gång. Och influensan är snart här på allvar, troligen om några veckor, säger överläkaren Jan Albert, vid Smittskyddsinstitutet.

Efter klämdagar och ledigheter har den kollektiva rusningstrafiken kommit igång igen på allvar. Nu väntar tuffa veckor för stockholmarna.

Virus sprids

På bussar, pendeltåg och i tunnelbanan trängs folk. De andas och hostar på varandra och virus sprids.

Inte minst märks detta hos Sjukvårdsupplysningen där trycket på telefonlinjerna är högt. Många ringer angående hosta och magsjuka.

– Risken att någon ska dra på sig någon av de här sjukdomarna är större i Stockholm än vad det är i en liten landsortsstad. Det beror helt enkelt på att vi är fler, säger Jan Albert.

”Större risk”

Och nu är risken för att trängseln och smittan i kollektivtrafiken blir än värre. I och med trängselskatten lämnar fler bilen hemma.

Sedan trafikförsöket inleddes har antalet trafikanter som åker tunnelbana, buss och pendeltåg uppskattningsvis ökat med flera tusen personer per dag.

–Det är större risk att drabbas för den som åker kollektivt än för den som tar bilen till jobbet, säger Carina Lindström, Smittskyddsenheten.

Läs också:

Så säger experten om stockholmarnas huskurer

Jonas Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM