Pavarotti: ”Hon var en naturkraft”

Foto: AP
Världstenoren Luciano Pavarotti hyllar sin bortgångna kollega och vän Birgit Nilsson.
NYHETER

– Vilken extraordinär röst och vilken otrolig karaktär som Sverige och världen har förlorat, säger världstenoren och Birgit Nilssons vän Luciano Pavarotti till aftonbladet.se.

Kondoleanserna strömmade in från hela världen efter att nyheten om Birgit Nilssons död spridits.

Foto: lars rosengren
Birgit Nilsson uppvaktades på sin 80-årsdag med en galakväll på Operan. Här gratuleras hon av vännen Lennart Swahn.

Många gånger har superstjärnorna Birgit Nilsson och Luciano Pavarotti träffats. Bland annat på den världsberömda operascenen Metropolitan i New York. Och när den italienske tenoren Pavarott nås av det även för honom helt överraskande beskedet att Birgit Nilsson gått ur tiden är han inte sen att hylla henne:

– Hon var en naturkraft. Det är en stor förlust för världen, säger han till aftonbladet.se.

Sprakade

– En sprakande, glad, slagfärdig och underbar person. Det är så jag minns Birgit, säger Lennart Swahn, som haft en mångårig vänskap med den svenska superstjärnan.

– Ja, hon var en primadonna, och den rollen skötte hon även privat, minns Lennart Swahn. Men hon satte sig aldrig på några höga hästar, och hon glömde aldrig sina fans. Hon var en lättillgänglig person och en oförliknelig artist.

Flera gånger hade han som programledare Birgit Nilsson som gäst i olika radio- och tv-program.

– Det var så jag lärde känna henne. Men under senare år har vi varit vänner även på det personliga planet.

Så sent som för fjorton dagar talade han med henne.

– Sedan dess gick det inte att nå henne, säger Lennart Swahn.

Kicke Sturesjö och Ulf Lundkvist, festarrangörer och matmakare:

- Hon var en av de absolut största. Vi svenskar har nog inte riktigt förstått vad hon presterat för kulturen ute i världen. Dessutom var hon en fantastisk matmor. Vi bodde hos henne i fyra dagar när vi gjorde öppningsreportaget till vår andra kokbok för Aftonbladet. Hon passade upp på oss.

Torbjörn Eriksson, presschef på Kungliga Operan:

- Hon var århundradets dramatiska sopran, finns ingen jämlike. Och hon var en oerhört generös människa med knivskarpt intellekt. Hon kunde fälla vassa kommentarer men hade ett hjärta av guld. Hon tänkte på alla, kom ihåg alla, hon brukade fråga hur min dotter mådde till exempel och kom ihåg hennes namn. Hon var en flitig korrespondent också, skrev ofta små kort.

Kjerstin Dellert , operasångerska:

– Jag hörde hennes debut som Agathe i Webers Friskytten 1946. Jag började på Operan 1952 och har känt henne sedan 50-talet. Hon och Jussi Björling blev valda till millenniets största sångare och det var hon ju faktiskt, säger Dellert till TT.

– I Amerika kommer man att göra minneskonserter och minnesprogram. Hon var stor i hela världen. I Wien var hon gudinna. Vi i Sverige fattar inte hur stora våra sångerskor är ute i världen egentligen.

– Det som gjorde henne stor var ödmjukhet och enkelhet. Hon har legat på knä och rensat sockerbetor och det har präglat henne hela livet. Det och en oändligt stark fysik, säger Dellert.

Lars Roos, pianist:

– Hon var ju kanske vår största dramatiska sopran genom tiderna, fullt jämförbart med Christina Nilsson och en oerhörd ambassadör för Sverige. Tillsammans med Jussi Björling var hon nog vår största sångare, säger han till TT.

Simone Söderhjelm, Robert Triches