Flera knivhöggs i synagoga i Moskva

Foto: SERGEI KARPUKHIN/Reuters
Åtta personer skadades i knivattacken mot en judisk församling i Moskva.
NYHETER

Moskva

En man knivhögg flera människor i en synagoga i centrala Moskva på onsdagen, sade polisen.

Moskvas chefsåklagare Anatolij Zujev sade att åtta personer skadades i överfallet i Poljakovasynagogan, bland dem en rabbin. Bland offren fanns en amerikan, en israel och en tadzjikisk medborgare.

En talesman för den judiska församlingen beskrev attentatet som ett antisemitiskt dåd. Åklagaren Zujev sade att vittnen beskrivit hur mannen ropat saker som tydde på att han drevs av etniskt och religiöst hat.

En församlingsmedlem sade att den 20-årige gärningsmannen, som greps av polisen och har identifierats, hade rakat huvud och var klädd i skinnjacka. Polisen har dock ännu inte klart för sig om han varit aktiv i någon antisemitisk eller nynazistisk organisation.

En kvinna som arbetar i synagogans kök beskrev hur hon sett mannen rusa in i byggnaden. Först tog han sig in i matsalen och överföll personer som satt och åt. Därefter tog han sig en trappa upp och angrep fler. Enligt Avraham Berkowitz, ledare för de judiska samfunden i före detta Sovjetunionen, lyckades rabbinens son få ned mannen på golvet och hålla fast honom tills polisen kom.

Ryska medier sade att riksåklagaren Vladimir Ustinov personligen tagit sig an ärendet.

Människorättsgrupper har länge varnat för ett ökat antal överfall av rasistisk karaktär i Ryssland. Olika grupper som sprider hatpropaganda har vuxit sig allt starkare och riktar framför allt in sig på utlänningar och mörkhyade invandrare från de fattiga före detta sovjetrepublikerna i Kaukasus och Centralasien. Många människorättsgrupper hävdar att ryska åklagare rutinmässigt negligerar hatbrott och väcker åtal – om det nu blir några åtal alls – med lindrigare rubriceringar.

TT/AP