Han var Geenas svenska kärlek

1 av 3 | Foto: privat
Förlovade sig Mats Dahlsköld från Sandviken och numera Järfälla var förlovad med Hollywoodstjärnan Geena Davis 1974. Än i dag har Mats kontakt med stjärnan. "När vi träffas känns det bara som att vi fortsätter där vi var senast", säger han. Här är de på en gemensam semesterresa på Long Island utanför New York, 1982.
NYHETER

På tv är Geena Davis just nu USA:s första kvinnliga president.

Hon kunde ha varit fru Dahlsköld i Järfälla.

I Mats Dahlskölds bankfack ligger fortfarande den släta förlovningsringen med hennes namn. Inköpt hos guldsmeden i Sandviken våren 1974.

Allt började på skolresan till Amsterdam i februari samma år.

Den 17-åriga amerikanska utbytesstudenten Virginia Davis hade spanat in långe Mats i parallellklassen, men var tveksam till hans längd.

Geena var själv 183 cm och ville bara vara tillsammans med Mats om han var längre.

Och det var han.

-Hon var ganska lång för att vara tjej, kanske kände hon att det hade varit jobbigt om pojkvännen var kortare, säger Mats.

I Amsterdam tändes gnistan. Tillbaka i Sandviken gick det unga kärleksparet ofta till Domus där de drack kaffe och åt chokladbiskvier.

Öppen och sprallig

Mats minns henne som öppen, sprallig, omtänksam och väldigt målmedveten. Redan då var Geena övertygad om att hon skulle bli skådespelerska i Hollywood.

Men även om den drömmen blev sannspådd, sprack en annan. När de unga tu våren 1974 förlovade sig och bytte släta silverringar med namnen "Geena" och "Mats" ingraverade så var det på riktigt.

Men det blev inte lätt. Geena åkte hem till USA i maj 1974. I augusti träffades paret hemma hos henne i Wareham, Massachusetts, där Bill och Lucille Davis tog emot Mats med öppna armar.

Tappade 17 kilo

Men snart skilda åt igen tvingades Mats och Geena inse att relationen inte skulle överleva. Båda var överens om att slå upp förlovningen.

-Det var väldigt smärtsamt. Jag tappade 17 kilo på nio månader, åt bara för överlevnad. Det är väl det som kallas olycklig kärlek, säger Mats.

Men än i dag har de brevkontakt. Genom åren har de träffats fyra gånger, både i USA och senast 1998 i Sverige. Mats hustru Eva har hunnit bli god vän med Geena också.

-Geena är sig precis lik. När vi träffas känns det bara som att vi fortsätter där vi var senast, berättar Mats.

Geena Davis pratade i stort sett flytande svenska när hon åkte hem 1974 och brevväxlingen med Mats sker på svenska.

Mats tycker att hennes bästa filmer är "Thelma och Louise" och "Long kiss goodnight".

Skulle hon vara bra som president på riktigt?

-Jag föredrar henne som skådespelare, säger Mats Dahlsköld och skrattar.

Joachim Kerpner