Hon dog i hemlighet

Birgit Nilssons sista vilja - ville begravas i stillhet

1 av 6 | Foto: lars rosengren
NU FÅR HON SJUNGA FÖR ÄNGLARNA Ytterst få visste om att Birgit Nilsson hade gått bort så tidigt som på juldagen. Det var så vår världsartist ville ha det och bara ett 60-tal släktingar och vänner närvarade under begravningen i går. ”Alla höll tyst på de anhörigas begäran. Vi hade strikta direktiv och det är fantastiskt att inget läckte ut”, berättar kantor Iréne Jönsson.
NYHETER

VÄSTRA KARUP/BJÄRLÖV

Operalegenden Birgit Nilsson, 87, är död.

Hon begravdes under stor sekretess i går i Västra Karup på Bjärehalvön – efter att familjen hållit hennes död hemlig sedan juldagen.

Precis som Birgit själv önskat.

Ett hav av rosor och tulpaner lyser upp familjegraven på kyrkogården i det grådisiga skånska vintervädret. Vid sidan av Birgit Nilssons föräldrars gravsten, Nils P Svensson och hans hustru Justina Svensson, har en ny grav just skottats igen.

Alldeles innanför grindarna.

– Begravningen ägde rum i absolut stillhet. Bara de närmaste släktingarna och vännerna var närvarande, säger kyrkoherde Fredrik Westerlund, som förrättade jordfästningen.

Bestämde med maken

Tillsammans med sin make, Bertil Niklasson, hade Birgit Nilsson själv bestämt att ingen, absolut ingen, utanför den närmaste släkten skulle få veta att en av världens största operastjärnor hade dött.

Inte förrän efter begravningen.

Därför fick alla inbjudna lämna ett tysthetslöfte – det fick inte komma ut att Birgit Nilsson redan varit död i 16 dagar.

Samtliga 60 gäster som kom till begravningen hade fått lova att inte berätta något i förväg.

– Det var klart tillsagt att vi absolut inte fick säga något till utomstående, säger en kvinna som bor granne med Birgit Nilssons föräldragård i Svenstad.

”Vi kan hålla tyst”

Att nyheten ändå inte läckte ut förvånar kyrkoherde Fredrik Westerlund. Birgit Nilsson var ju trots allt en världsstjärna.

– Men kyrkan kan hålla tyst om anhöriga önskar det, säger han.

Bland de 60 begravningsgästerna fanns enligt uppgift till Aftonbladet några av Birgit Nilssons kusiner och de närmaste vännerna, men även en icke namngiven gäst från Italien.

Birgit Nilsson och maken Bertil Niklasson hade inga barn.

Kungens farbror, greve Carl Johan Bernadotte, 89, och hans hustru Gunnila, 82, som bor på Kungsberga med vidunderlig utsikt över Båstad, var med på begravningen.

– Jag fick reda på att Birgit avlidit för fyra, fem dagar sedan. Det har varit alldeles tyst om det.

Carl Johan Bernadotte och hans hustru var nära vänner till Birgit Nilsson. De träffades varje sommar när hon besökte sin fädernegård.

– Hon var en fantastisk person. Vi uppskattade henne mycket.

Ingen uppståndelse

Birgit Nilsson hade själv varit med och utformat sin begravning. Vem som skulle sjunga – och vad, musiken såväl som inramningen.

Hon ville inte ha någon uppståndelse, bara en enkel och vacker begravning, i stillhet, med de närmaste.

Begravningsakten inleddes med ”Romans” ur Lars-Erik Larssons Pastoralsvit. Och sedan blev det förstås opera, som Birgit Nilsson önskade: ”Elisabeths bön” ur andra akten av Wagners ”Tannhäuser” med den danska operasångerskan Elisabeth Meyer-Topføe.

Birgit Nilsson kände varmt för henne och ville gärna att hon skulle medverka i kyrkan.

Elisabeth Meyer-Topføe sjöng också Griegs ”Jag älskar dig” – en annan av Birgit Nilssons favoriter.

Inga andra tal

– Elisabeth har haft Birgit Nilsson som sångpedagog för länge sedan och de var vänner, säger organisten Iréne Jönsson, som spelade.

Tillsammans sjöng alla psalm 320, ”Tänk när en gång det töcken har försvunnit” och 172, ”De skall gå till den heliga staden”.

– Det hölls inga andra tal i kyrkan och ceremonin avslutades med att de närvarande tog ett tyst avsked, säger Iréne Jönsson.

På Birgit Nilssons födelsedag, den 17 maj, planeras en minneskonsert just här i Västra Karups kyrka.

Återvände till gården

Efter begravningen i går återvände Bertil Niklasson ensam till gården Eriksberg som ligger avskilt i byn Bjärlöv. Han tackade nej till alla besök och förklarade vänligt:

– Det är ingen hemma här, alla är borta.

Men senare under kvällen intog han en ensam och stilla måltid.

Ensam efter 57 långa och händelserika år med en av världens genom tiderna främsta operastjärnor.

Ebba von Essen, Kerstin Nilsson, Per-Ola Ohlsson, Pelle Tagesson