"Hon kunde laga mat en hel dag"

Foto: IBL
Åt aldrig ute Birgit Nilsson lagade alltid sin egen mat - även när hon var ute på turné. "Hon gick aldrig ut och åt. På sina resor hyrde hon alltid en lägenhet och lagade sin egen mat", säger vännen Kicke Sturesjö. Här är hon tillsammans med maken Bertil Niklasson.
NYHETER

Sång var hennes yrke.

Matlagning hennes passion.

-Birgit Nilsson kunde laga mat en hel dag före ett uppträdande på Metropolitan - bara för att kunna bjuda ensemblen på vickning efteråt, säger vännen Kjerstin Dellert.

Foto: IBL
Birgit Nilsson tillsammans festtraktörerna Kicke Sturesjö och Ulf Lundqwist.

När Birgit Nilsson uppträdde på de stora operascenerna utomlands kunde hon ha ätit middag på världens finaste restauranger. Krögarna skulle ha gråtit av tacksamhet för ett besök av "Den stora".

Men Birgit Nilsson var en en jordnära person. Lyxrestauranger var inte hennes melodi.

-Hon gick aldrig ut och åt. På sina resor hyrde hon alltid en lägenhet och lagade sin egen mat. Hon älskade matlagning, säger Kicke Sturesjö, 66.

Lärde av sin mamma

Han och Ulf Lundqwist är festtraktörer och nära vänner till Birgit Nilsson. Många middagar har de avnjutit med världsstjärnan, ofta med skånsk husmanskost på tallrikarna.

-Hon hade lärt sig matlagning av sin mamma. Hon sa: "Jag kommer alltid ihåg var jag kommer ifrån", säger Kicke Sturesjö.

Och eftersom Birgit Nilsson bjöd på sig själv fick även världens opera-artister ta del av den skånska matlagningen.

-Hon kunde stå och laga mat en hel dag innan hon skulle sjunga Isolde på Metropolitan i New York - för att kunna bjuda hela ensemblen på vickning efter föreställningen, säger vännen och kollegan Kjerstin Dellert, 80.

En av Birgit Nilssons

paradrätter var köttbullar.

-Jag glömmer dem aldrig. Stora och saftiga. Om jag ändå visste vad hon brukade ha i dem, säger Kjerstin Dellert.

Hemligt knep

Det vet Kicke Sturesjö:

-Hennes knep var att hälla lite ättikslag i smeten. Det hade hon lärt sig av sin mor Justina. Och Birgits rådjurssadel var också gudomligt god, säger han.

-Glöm inte hur duktig hon var på att baka. Sju sorters kakor skulle det vara, säger Ulf Lundqwist.

-Vi brukade byta kakrecept varje jul, säger Kjerstin Dellert.

Birgit Nilssons vänner minns nu med värme middagarna på gården i Västra Karup.

Till och med hennes fem katter fick lagad mat varje dag.

-När den var klar gick hon ut på gårdstunet och tog ett högt C som bara hon kunde. Då kom alla katterna sättande, för då visste de att det vankades mat, säger Kicke Sturesjö.

Laga din egen skånska mat

Olle Castelius