"Saknaden är obeskrivlig"

Vännerna minns en folkkär artist

1 av 5 | Foto: Bosse Nilsson/SCANPIX
Bäst i sin gren Birgit Nilsson blev folkkär och vännerna har många positiva minnesbilder av henne. "En enastående röst, stenhård disciplin och ett enormt kunnande. Hon var som Ingemar Stenmark: bäst i sin gren", säger sångerskan Kjerstin Dellert.
NYHETER

Tv-producenten Lennart Swahn var en av Birgit Nilssons absolut närmaste vänner.

Han sörjer henne djupt.

-Saknaden är obeskrivlig.

Han minns särskilt Birgit Nilssons stora vänfasthet - och samvaron på gården i Västra Karup:

- Vi hade ständig kontakt med varandra under flera decennier. Världen har blivit fattigare sedan hon gick bort.

Pianisten och kompositören Lars Roos, 60, fick spela på de stora scenerna tack vare Birgit Nilsson. Det ledde till en livslång vänskap.

-Jag ringde henne på julafton, men då var hon för dålig och orkade inte prata i telefon, säger han.

Men minnet av henne är starkt.

-Hon var den mest rejäla person jag någonsin mött. Hon stod nästan till knäna i myllan, säger Lars Roos.

Skrattade och var glad

Sångerskan Elisabeth Söderström, 78, lärde känna Birgit Nilsson redan 1947, på operaskolan i Stockholm.

-Vi talade med varandra i julas. Jag tror att hon visste redan då att hon inte hade långt kvar. Men trots det orkade hon vara glad och skratta, säger Elisabeth Söderström.

Sångerskan Kjerstin Dellert, 80, minns Birgit Nilssons övertygelse om att alla människor är lika mycket värda:

-Hon var lika vänlig mot alla, oavsett om det var en påklädare, vaktmästare eller kungen hon pratade med. Hon var den minst diva-aktiga person jag träffat.

Birgit Nilssons storhet förklarar hon med begåvning - och hårt arbete:

-En enastående röst, stenhård disciplin och ett enormt kunnande. Hon var som Ingemar Stenmark: bäst i sin gren.

Aldrig någon tvekan

Bertil Hagman, 86, mångårig medarbetare på Operan i Stockholm, är Birgit Nilssons äldsta vän. Han lärde känna henne på en privat föreställning i Stockholm 1944.

- Hon gick på Operaskolan då, men det var aldrig någon tvekan om att hon skulle bli något mycket stort. När hon 9 oktober 1946 gjorde ett succéartat inhopp som Agathe i "Friskytten" var det bara en bekräftelse, säger han.

Enligt honom funderade dock Birgit Nilsson aldrig på sin egen storhet.

-Hon lyssnade inte ens på sina egna inspelningar, säger Bertil Hagman.

Körledaren och tv-programledaren Kjell Lönnå, 69, saknar den varma och omtänksamma sångerska han lärde känna i början av 1980-talet.

-Hon ställde upp som hemlig gäst i körprogrammet "Allsångskonsert". Det var så sensationellt att publiken länge trodde att vi hyrt in någon som imiterade Birgit Nilsson.

Kungen sörjer

Kjell Lönnå minns framför allt den stora ödmjukhet och värme som präglade Birgit Nilssons hela person.

-När en journalist frågade henne hur det kom sig att hon besökte Sundsvall, "som var en sådan fluglort på världskartan", svarade hon: "På en världskarta ser alla städer ut som fluglortar".

Sveriges kung och drottning har träffat Birgit Nilsson vid flera tillfällen.

-Med Birgit Nilssons bortgång har Sverige förlorat en av sina största artister. Den som haft förmånen att uppleva henne både på scenen och privat glömmer det aldrig, inte minst hennes varma humor. Tack vare otaliga inspelningar finns hennes sång också bevarad åt eftervärlden. Det är med stor tacksamhet vi minns henne och hennes konst, säger kung Carl Gustaf.

Satte Sverige på kartan

Kulturminister Leif Pagrotsky:

-Få konstnärer har lämnat ett sådant avtryck på sin samtid som Birgit Nilsson. Hon var en av de genom tiderna mest uppburna sångerskorna med stilbildande tolkningar och beundrare i flera generationer över hela världen. Få har betytt så mycket för att sätta Sverige på kartan utomlands. Ännu färre har fått förmånen att under sin krafts dagar anta en legends proportioner, som Birgit Nilsson faktiskt fick.

-Ändå blev Birgit Nilsson - mot Jantelagens alla principer - verkligen folkkär. Birgit Nilssons konstnärskap kommer att fortsätta fascinera också framtida operaälskare genom alla de inspelningar hon medverkat i. Jag kommer i alla fall att bära hennes konst och röst - och inte minst hennes fantastiska skratt - med mig resten av livet, säger Leif Pagrotsky.

Olle Castelius