Birgit: "Nu vill jag dö"

Äldste vännen berättar om den sista svåra tiden

NYHETER

BJÄRLÖV

Birgit Nilsson var svårt sjuk.

Till slut blev smärtorna för stora.

-Hon såg döden som en befriare. "Jag vill dö" sa hon, säger äldste vännen Bertil Hagman.

Foto: LARS ROSENGREN
Märkt av sjukdomen Birgit Nilsson var mycket svårt sjuk den sista tiden i livet. Det var hjärtat och njurarna som inte orkade längre. Bland annat tvingades hon tacka nej till en rad offentliga framträdanden.

De sista månaderna blev svåra för Birgit Nilsson. Med kraftigt försämrade njurfunktioner präglades vardagen av ett växande vårdbehov, både på sjukhus och i hemmet.

Hjärt- och njursvikt

De senaste åren levde Birgit Nilsson och maken Bertil Niklasson mycket stilla och tillbakadraget, mestadels på Eriksberg, hans fädernegård, i byn Bjärlöv i Skåne.

I somras tvingades Birgit Nilsson vistas på sjukhus i långa perioder för hjärt- och njursvikt.

Hon ogillade att tala om sjukdomar. Men för sina vänner berättade hon att det till slut blivit för mycket smärtor. Strax före jul sa hon till nära vännen Bertil Hagman, 86, att hon såg fram emot att få dö.

-Hon sa att hon ville dö. Det blev för mycket med alla transporter till och från sjukhuset i Kristianstad, säger han.

"Inte långt kvar"

Enligt vännerna var det njurarna som slutade fungera. Med nedsatt rening av blodet tog resten av kroppen stryk.

-Så vitt jag förstår var det flera av de inre organen som till slut bara la av. Jag talade med henne i november och då hade hon i princip tvingats genomgå ett blodbyte. Det var ju heller inte så länge sedan hon genomgick fem bypass-operationer, säger pianisten och nära vännen Lars Roos.

-Vi talade med varandra i julas. Då visste hon att det inte var långt kvar. Men hon ville inte prata om det, det enda vi kunde göra var att önska varandra en god jul, säger kollegan och nära vännen Elisabeth Söderström, 78.

I oktober fick Birgit Nilsson Region Skånes kulturpris på 100 000 kronor.

I en intervju i Radio Malmöhus sa hon att hon var stolt och glad över att få priset, men beklagade att hälsan satte stopp för att hon personligen skulle kunna komma och ta emot det. Hon tvingades även tacka nej till att medverka vid en stor minnesgala för Jussi Björling.

Under de allra sista veckorna före jul vistades Birgit Nilsson huvudsakligen på Eriksberg.

När hon tvingades vara på sjukhus längtade hon hela tiden hit.

Ville få dö hemma

Hon ville dö hemma.

- Hon visade sig väldigt sällan ute, men jag mötte henne vid brevlådan i mitten av december, då såg hon böjd och medtagen ut, säger grannen Elisabeth Brolin.

- Ändå kände hon igen mig och vinkade lika vänligt som vanligt. Jag tror att hon trivts med lugnet och anonymiteten här, få har faktiskt känt till att hon bott i byn.

- Och att hon är död - det kom som en fullständig överraskning för oss grannar.

När slutet närmade sig för operastjärnan önskade hon att få stanna kvar hemma. Under julen samlades de närmaste, bland andra Birgit Nilssons kusinbarn och Bertil Niklassons anhöriga, på gården.

Med sina nära och kära runt sig fick Birgit Nilsson så helt stilla somna in på juldagen.

Olle Castelius

ARTIKELN HANDLAR OM