Judas var ingen förrädare

Vatikanen kan ge honom förlåtelse

Foto: universal
Mannen som förrådde Jesus – Judas – kan få upprättelse av Vatikanen. Bild ur filmen ”The Last Temptation of Christ” (Jesu sista frestelse) av regissören Martin Scorsese. Judas (Harvey Keitel) till höger, Jesus i mitten (Willem Defoe)
NYHETER

Vatikanen överväger att förlåta Judas.

Nya uppgifter säger att den gamle förrädaren inte var så elak trots allt.

Judas uppfyllde bara sin del av Guds plan.

Det var Judas Iskariot, en av de tolv lärjungarna, som förrådde Jesus den där natten i olivlunden.

För 30 silverpenningar ska han ha fört vakterna till platsen där Jesus befann sig. Sedan vet vi hur det gick. Jesus fängslades och korsfästes.

Nu kan förrädaren Judas få sin upprättelse.

Inget ont uppsåt

Forskare menar att Judas inte hade något ont uppsåt. Istället ska han bara ha "uppfyllt sin del av Guds plan" som ledde fram till Jesu uppståndelse.

Walter Brandmüller, ordförande för den påvliga kommittén för de historiska vetenskaperna har, enligt Sky News, uppmanat till en "omläsning" av historien om Judas förräderi.

Men Olle Brandt, radiojournalist vid Vatikanen, kan inte bekräfta att någon upprättelse skulle vara på gång.

– Nej det har jag inte hört något om, säger han, till aftonbladet.se.

Ett helgon

Maria Hasselgren är pressekreterare för katolska kyrkan i Sverige. Även för henne är uppgifterna nya, men inte helt överraskande.

– Det finns en lång tradition inom katolska kyrkan att diskutera olika frågor. Sedan finns det en tradition inom den katolska kyrkan i Etiopien som går ut på att se Judas som ett helgon. För hade inte han förrått Jesus så hade han ju aldrig återuppstått, säger hon till aftonbladet.se.

Johanna Melén