Förslag att förbjuda balkongrökning

NYHETER

Rökarnas ofta enda tillflyktsort i hemmet – balkongen – kan snart vara ett minne blott.

I Finland vill social- och hälsovårdsdepartementet förbjuda balkongrökning.

Det skriver tidningen Keskisuomalainen i dag. Om förslaget ska bli verklighet hänger på omsorgsminister Liisa Hyssälä, som kan ge klartecken till att inleda en beredning och en lagändring, säger överinspektör Jari Keinänen på departementet till tidningen.

Enligt honom måste man först utreda hur en begränsning av balkongrökandet kan införas utan att man för den skull inkräktar på finländarnas personliga integritet.

Tidigast nästa år

Enligt Keinänen kommer Hyssälä att få ett förslag om en lagändring redan denna månad. Om beredningen inleds kan de första resultaten väntas under slutet av våren, men lagändringen kan genomföras tidigast nästa år.

Redan idag kan de finska fastighetsägarna själva välja att förbjuda rökning på balkongerna. Ett skäl är att luftintagen till lägenheterna ofta sitter vid eller nära balkongerna, påpekar Kari Kallio, vd för en större fastighetsförvaltare i Jyväskylä.

”Omöjligt att bevaka”

– Det är omöjligt att bevaka folk och deras rökvanor. Det enda sättet att kunna straffa en balkongrökare, om det skulle gå så långt, är att låta tingsrätten avgöra om det kan bli tal om vräkning, säger Paavo Jussila, vd för fastighetsförvaltarnas regionala paraplyorganisation. Det skulle i sådana fall bli ett anmärkningsvärt beslut, tillägger han.

Inget fall av brott mot balkongröknings-regler har hittills drivits till sin spets i Finland.

Robert Triches

ARTIKELN HANDLAR OM