Att höja sin röst

17-åriga Isabelle om vad som kan hända när myter visar sig falska

NYHETER

Politiskt engagemang? själva ordet låter trist. Man påminns genast om gråa män med kostym och miljonlön som mycket lovar men inget håller.

Politik ger inga bra vibbar hos många unga idag; det låter jobbigt och tråkigt, ett grått rum fyllt med vuxna som inte vill lyssna. Man tror att det innebär enorma ansträngningar, att man måste lära sig massa om frågor man inte är intresserad av, vara allvarlig och seriös.

Ha! Kan det bli mer fel?

Låt mig berätta min historia. Jag är 17 år gammal, bor i en liten småstad, med betoning på liten. Den enda politiska ungdomsförening jag sett skymten av mina dagar här är MUF, moderata ungdomsförbundet. Tills den dagen jag läste i lokaltidningen att det hade startats ett ungdomsforum, i syfte att låta ungdomar vara med och bestämma och påverka mer i staden. Det lät nästan lite för bra för att vara sant, och det var med viss tvekan i stegen jag gick bort till lokalen där det första mötet hölls.

Min förvåning var total.

En hel hop politiker hade infunnit sig, dessutom andra inflytelserika vuxna från styrelser i kommunen. Ett ändlöst antal intresserade unga satt också där.

Inget intresse för politik? Jo!

Den dagen hade vi diskussionsgrupper där man fick ta upp saker som man ville ändra på i kommunen. Allt från gratis busskort för personer under 18 år, till nya idrottshallar, en HM-affär i centrum och ett ungdomshus diskuterades. Och det var inte bara prat; idag, en höst senare, är vi på god väg med flera av projekten.

Det som verkade som en dröm blev verklighet, endast på grund av att några vanliga tjejer och killar, den yngsta femton år gammal, trotsade myten om att ungdomar är rädda för att engagera sig.

Politik är inte tråkigt, det är saker som rör en själv, även sånt som vissa klassar som ”små frågor”. Det räcker med att du har en enda sak som du vill ändra på, för att du ska börja engagera dig.

Ut och ropa! Protestera mot det som gör dig arg! Strunt i om du är ensam – en enda man eller kvinna kan göra hela skillnaden. Så har det alltid varit och så är det fortfarande.

Isabelle Ståhl , Lunarsmeknamn: paintitblack_

ARTIKELN HANDLAR OM