Här växer vänstern

Wolfgang Hansson: Latinamerika vägrar gå i USA:s ledband

1 av 2 | Foto: AP
FAVORIT I VALET Socialistledaren Michelle Bachelet leder stort inför andra valomgången i presidentvalet på söndag. Vinner hon blir Chile det sjunde vänsterstyrda landet i Latinamerika.
NYHETER

Latinamerikas karta färgas alltmer röd.

På söndag kan frånskilda trebarnsmamman Michelle Bachelet bli Chiles president och därmed Latinamerikas sjunde vänsterledare.

Kontinenten vill inte längre gå i USA:s ledband.

Opinionsmätningarna visar att Michelle Bachelet vinner andra valomgången mot högerns Sebastian Pinera. Under Pinochetdiktaturen torterades hon och flydde.

Vinner hon blir Bachelet den första demokratiskt valda kvinnliga presidenten i ett stort sydamerikanskt land. Hon är senaste exemplet på den vänstervåg som sedan några år sköljer över Latinamerika.

Arbetslöshet och låga löner

Vänstervinden beror på flera faktorer:

lIlska över år av tuff ekonomisk politik framtvingad av Internationella valutafonden, IMF och USA. De positiva resultaten uteblev och en stor del av befolkningarna fick se sig förbisprungna. Lönerna har stagnerat och arbetslösheten ökat.

lInspiration från Hugo Chavez i Venezuela. Populistens ständiga konfrontationer med president Bush har gjort honom populär över hela kontinenten. Med oljerikedom i ryggen har han visat att det går att stå upp mot USA och ändå vara framgångsrik.

lArvet efter 80- och 90-talens militärjuntor. Högern gjorde aldrig upp med brotten mot de mänskliga rättigheterna.

Trötta på USA

lUSA-hat. Opinionsmätningar visar att president Bush - trots att han kan hanka sig fram på spanska - är mäkta impopulär. Latinamerikaner är trötta på att vara dominerade av USA. Bushs oblyga påtryckningar för att få dem att rösta för kriget mot Irak gjorde inte saken bättre.

Ju mer Bush skäller på vänsterledarna, desto populärare verkar de bli. Än värre kan det bli sett med amerikanska ögon.

Senare i år går en rad länder i Latinamerika till val. I både Mexiko och Nicaragua tar vänsterregeringar troligen över. Även Peru ser ut att gå samma väg.

Redan nu styrs 300 av Sydamerikas 365 miljoner invånare av vänsterregimer. Men de är sinsemellan väldigt olika.

Oroar Bush

Hugo Chavez och Fidel Castro är revolutionärerna längst ut på vänsterkanten. Nykomlingen Evo Morales i Bolivia verkar sälla sig till dem. Chavez och Morales är lika mycket populister som socialister.

I andra änden finns mer traditionella och moderata socialistledare som Brasiliens Lula som månar om goda relationer med USA och ligger lågt med revolutionsretoriken.

Vänstervinden på USA:s bakgård är ändå en av Bushs största oroskällor vid sidan av kriget i Irak.

"Ju mer Bush skäller på vänsterledarna, desto populärare verkar de bli.

Wolfgang Hansson