Den leende kannibalen

Inget brott att äta människor - snart kan han vara fri

Foto: GETTY IMAGES
På gott humör Kannibalen Armin Meiwes skrattade när han i går talade med sin advokat. Meiwes styckade och åt upp sin vän Bernd Brandes 2002. Nu tas fallet upp på nytt i en domstol i Frankfurt.
NYHETER

FRANKFURT AM MAIN

Kannibalen från Rotenburg såg mig i ögonen och hans blick var nyfiken, men inte vänlig utan snarare saklig.

Detta var mannen som hela Europa har talat om: en 44-åring med trevligt men kanske något insmickrande sätt.

Foto: AP
Uppäten Bernd Brandes blev blev kannibalens offer.

När domaren eller någon av hans advokater sa något plutade han med läpparna och nickade eftertryckligt, han kunde inte nog tydligt visa sin samarbetsvilja.

Hur mycket lättare hade det inte varit om Armin Meiwes vore ett sadistiskt monster. Då skulle det tyska rättssystemet rutinmässigt tagit hand om honom - rättegång, livstidsdom, låta honom ruttna bakom höga murar. Ingen hade behövt ägna en tanke åt själva grunden för samhället och fråga vad människor kan tillåtas göra med sig själva.

Internet underlättade

Problemet med Armin Meiwes är i korthet detta: ända sedan ungdomen hade han fantiserat om att slakta, stycka och äta upp en människa. Internet gav honom möjlighet att bakom signaturen "Frankie" söka villiga offer.

På nätet fann han Bernd Brandes.

Eller snarare, de fann varandra, för Brandes hade sedan länge önskat att någon skulle skära av honom penis, döda, stycka och äta upp honom.

De var det perfekta paret, i samma ålder, välutbildade och med ordnad ekonomi, fast deras förhållande blev kort.

Ser ut som en vanlig man

Sal 165 C i Frankfurts tingsrätt är dyster fast väggarna är ljusa av björkpanel. Ena långväggen består av glas som är tjockt och grått och som det inte går att se genom; utanför rör sig skuggor. Det är en sliten och saklig sal.

Där satt Armin Meiwes i går i en mörkgrå kostym, vinröd skjorta och randig slips. På vänster hand bar han en stor klackring i guld. Han hade djupt liggande ögon och kraftig haka. Håret var mörkbrunt och på skulten syntes en begynnande flint.

Meiwes ser ut som en vanlig man i medelklassen.

Han verkade förtjust när han hälsade på en av psykologerna som ska vittna i rättegången. Meiwes skrattade, eller snarare fnittrade, när han talade med sin advokat.

Förhållandet till ingenjör Brandes från Berlin varade bara en dag, och deras samtal tycks mest ha rört sig om den kommande styckningen. Brandes ville vara säker på att Meiwes verkligen skulle genomföra det han sa sig fantisera om.

Brandes åt 20 sömntabletter, drack hostmedicin och en halv flaska brännvin.

Meiwes skar av honom penis, vilket inte var okomplicerat eftersom den första kniven var för slö.

Han stekte och åt upp ingenjör Brandes penis.

Förloppet har varit lätt att fastställa eftersom Meiwes videofilmade det.

Filmen skapar dock juridiska komplikationer.

Efter att ha skurit av Brandes penis frågar Meiwes om han inte ska ringa efter ambulans eller läkare. Brandes vill inte det. Han vill fortsätta.

Hann äta 20 kilo

Tidigt på morgonen den tionde mars 2001 bär Armin Meiwes den till synes medvetslöse Brandes till ett slaktrum, som han förberett i sin villa. Han säger: "Jag löser dig från dina kval" och skär halsen av Brandes. Meiwes styckar kroppen och paketerar köttet i portionsförpackningar.

Han hann äta 20 kilo innan polisen den tionde december 2002 knackade på i den vackra korsvirkesvillan i byn Rotenburg. Armin Meiwes hade på nätet berättat om styckningen, och en av hans chatkamrater tipsade polisen.

Störda personligheter

Om fakta råder inga tvivel. Det finns likdelar, den långa, blodiga videofilmen, Meiwes korrespondens med Bernd Brandes och hans egen berättelse. Men hur ska bevisen värderas?

Enligt psykiatrikerna var både Meiwes och Brandes störda personligheter men inte sjuka. De visste vad de gjorde.

Vilket brott har Armin Meiwes

i så fall gjort sig skyldig till?

Han medger dödshjälp. Den första rätten som dömde, i Kassel, ansåg att Meiwes var skyldig till dråp. Han fick åtta och ett halvt års fängelse. Eftersom Meiwes uppför sig väl i fängelset kan han snart vara ute.

Högsta domstolen har granskat bevisvärderingen och säger att Meiwes visst kan dömas för mord. Han dödade för att tillfredsställa sin egen lusta, inte för att bistå Bernd Brandes. Därför ska rättegången göras om, denna gång i Frankfurt.

Rätten är förstärkt med två extra nämndemän, i fall någon bryter samman när videofilmen visas.

Advokat Harald Ermel sa i går att Armin Meiwes aldrig varit en fara för samhället. Han skulle aldrig ha dödat någon som inte ville bli dödad. Han kommer aldrig att göra något liknande igen.

Vill gå i terapi

Teoretiskt, men bara teoretiskt, sa Ermel, skulle Meiwes kunna äta upp en självmördare som efterlämnar en not om att han vill bli uppäten. Men det är bara teoretiskt. Armin Meiwes vill gå i terapi när han blir fri.

Det är omstritt vilken lag han brutit mot, men han har framför allt brutit mot samhällets strängaste tabun, så stränga att de inte ens är reglerade juridiskt. Kannibalism är inget brott i Tyskland.

Kannibalen från Rotenburg såg mig i ögonen. Han höll fast blicken länge.

Sedan vände han sig till sin advokat och sa något. Meiwes log. Han var avspänd.

Kan ett samhälle ha en man som Armin Meiwes vandrande på gatorna?

Peter Kadhammar