Se upp, chefen ser dig

Varannan arbetsgivare kollar de anställdas jobbdator

NYHETER

Spelar du nätpoker eller deltar i chattgrupper på lunchen?

Se upp - det kan vara förbjudet på din arbetsplats.

Och din chef vet sannolikt vad du gör.

Hälften av alla arbetsgivare kontrollerar hur deras anställda använder sina jobbdatorer. Det visar en utredning som gjorts av datainspektionen, och som SVT:s Rapport tagit del av.

Säkerhetsskäl

Omkring hundra slumpmässigt utvalda företag och myndigheter ingick i undersökningen. Resultatet är ungefär detsamma jämfört med för tre år sedan, då datainspektionen gjorde en liknande undersökning.

– Det är väl lite överraskande att övervakningen inte har ökat eftersom tekniken går framåt och samhället förändras, säger Hans Kärnlöf vid datainspektionen till Rapport.

I undersökningen har datainspektionen studerat om arbetsgivarna kollar dels de anställdas internetvanor, dels deras e-postanvändning. Enligt arbetsgivarna är det motiverat med övervakning av säkerhetsskäl eller om det finns misstanke om brott.

Arbetsrättsexperten Kurt Junesjö är kritisk till arbetsgivarnas metoder.

– När polisen ska göra en utredning om brott så krävs det skälig misstanke. Arbetsgivare kan hålla på och utreda brott hela tiden, vare sig de finns eller inte, säger han till Rapport.

Nätpoker

Av undersökningen att döma är det däremot få arbetsgivare som går in och läser sina anställdas e-post. Och från datainspektionens sida är man kritisk till den dåliga information de anställda ofta får från sina arbetsgivare om vad de får och inte får göra på sin jobbdator. Exempelvis kan det på vissa företag vara otillåtet att spela nätpoker eller delta i chattgrupper på sin lunch.

Att som arbetsgivare säga att det är förbjudet att surfa på ”oseriösa” sajter är inte tillräckligt, menar Hans Kärnlöf.

Mia Carron

ARTIKELN HANDLAR OM