Han vill korsa kanin och människa

Klonade fåret Dollys ”pappa” vill forska på människohybriden

Foto: AP
Klon-professor. Ian Wilmut, mannen bakom det klonade fåret Dolly, vill korsa celler från kanin och människa.
NYHETER

Professor Ian Wilmut, som 1996 rönte stor uppmärksamhet som mannen bakom det klonade fåret Dolly, är åter en rubrikernas man.

Den här gången vill han korsa celler från en människa med ett ägg från en kanin.

Professor Wilmut från universitetet i Edinburgh och hans kollegor från London hoppas att få tillstånd att skapa hybriden, allt för att snabba på forskningen kring ärftliga sjukdomar som bland annat Parkinsons.

Som en bomb

Nyheten slog ned som en bomb i professorns hemland. När tidningen The Scotsman skrev om saken tog det inte lång tid innan reaktionerna kom:

– Enligt den kristna traditionen är människor avbildade efter Gud och det är inte djuren. Att blanda vävnader vore att sudda ut skillnaden mellan människor och djur, argumenterar doktor Donald Bruce i den skotska kyrkan.

Ian Wilmut är – inte oväntat – skeptisk till omvärldens invändningar. Han påpekar att embryona bara skulle innehålla runt 200 celler och skulle inte tillåtas att utvecklas i mer än 14 dagar.

Mänskligt embryo?

En avgörande fråga i den etiska diskussionen är huruvida man ska betrakta embryot som mänskligt eller inte. Visserligen skulle embryona till största delen bestå av celler från kaniner, men det skulle styras av mänskligt DNA.

– Jag tycker inte att ett embryo på det här stadiet går att kalla för mänskligt., säger Wilmut bestämt.

Robert Triches