- De sa: Nu spränger vi

Väktare berättar om attacken i Hallunda - Rånarna stal 15 miljoner

1 av 2 | Foto: aftonbladet
"MINST 20 VAR DELAKTIGA" Attacken mot värdetransporten i slutet av augusti var mycket välplanerad. I dag åtalas fem män för rånet, flera av dem har kopplingar till grovt kriminella nätverk.
NYHETER

Fem män åtalas i dag för attacken mot en värdetransport i Hallunda utanför Stockholm.

För första gången berättar en av väktarna hur rånet gick till.

-De sa att de skulle spränga, vi var tvungna att lämna bilen så fort som möjligt, säger han till Aftonbladet.

Rättegången inleds nästa vecka och ska hållas i säkerhetssalen på Stockholms tingsrätt. Enligt kammaråklagare Nils Lundberg finns en hotbild.

Tvekar inte att skjuta

Flera av de inblandade är kopplade till grovt kriminella gäng med medlemmar som tidigare fritagit fångar, och inte tvekar att använda skjuvapen.

– Om man är beredd att agera så här i samband med ett grovt rån finns en risk att man vill göra något annat spektakulärt, säger Nils Lundberg.

Av förundersökningen framgår att fyra av de åtalade männen hittills inte erkänt någon som helst inblandning i rånet. Trots att utredarna kunnat konfrontera dem med omfattande bevisning i form av beslag, vittnen och telefonlistor.

Den tidigare ostraffade 27-åringen, som åtalas för häleri, är den enda som gjort vissa medgivanden.

– Jag tror att man håller tyst av prestige och för att det kan bli surt efteråt om man pratar, säger Nils Lundberg.

Mycket välplanerat

Rånet var mycket välplanerat.

– Två bilar saktade ner vid korsningen och blockerade oss, men vi tänkte inte att det var något på gång, säger en av väktarna.

– Sedan började de blinka och gick ur bilen.

Rånarna var maskerade och beväpnade. En av dem gick runt bilen och satte fast laddningar, samtidigt som den andra hotade att spränga bilen.

– Vi gick ur och sprang mot McDonalds, sedan såg vi saker ramla från himlen. Det var en konstig känsla att det hände mitt i rusningstrafik mitt på dagen, säger väktaren.

Bilar sattes i brand

Samtidigt sattes tio bilar i brand runt om i Stockholm, bombattrapper placerades på flera ställen längs E4, fotanglar vräktes ut över vägbanan och brandfacklor med orange rök skymde rånarnas flykt.

– Det var ett väldigt spektakulärt brott där man i princip lyckades stänga trafiken i den här delen av länet. Eftersom samordningen har fungerat tyder mycket på att det fanns en bra plan bakom, säger Nils Lundberg.

Han är övertygad om att minst 15, kanske 20, personer till varit delaktiga i rånet. Några av dem har varit anhållna eller hämtats till förhör, men bevisningen har inte räckt till åtal.

– Vi har mer att jobba på så polisen kommer att fortsätta med utredningen, säger Nils Lundberg.

Aftonbladet.se 29 augusti 2005

De åtalas för kuppen

Camilla Norström, Zendry Svärdkrona