Rånarna gjorde många missar i Hallunda

NYHETER

Det spektakulära värderånet i Hallunda var välplanerat och styrdes från en sambandscentral.

Men själva genomförandet var mindre proffsigt.

– Rånarna kom bara över 20 procent av bytet. De tappade en mobil och ett k-pistmagasin på platsen, säger åklagaren.

På fredagen väckte kammaråklagare Nils Lundberg åtal vid Huddinge tingsrätt mot fem män i åldrarna 20–27 år för rånet mot en av Securitas värdetransportbilar vid påfarten till E4 i Hallunda den 29 augusti i fjol. Tre av dem åtalas för grovt rån, en för medhjälp till det brottet och den femte för grovt häleri.

Rånbytet blev 14,8 miljoner kronor av de totalt 73 miljoner kronor som fanns i transporten. Rånarna sprängde bara en av de fyra penningcontainrarna.

– Man kan spekulera om varför. Möjligen kom de i tidsnöd eller också hade de inte tillräckligt med sprängmedel, säger Lundberg till TT.

Kalasjnikov

Han anser sig kunna binda en av de åtalade, en 25-årig man, till själva rånet. Denne ska ha tappat ett magasin till en kalasjnikov på brottsplatsen. När polisen gjorde husrannsakan hos 25-åringen för ett annat rån hittade man det tomma automatvapnet. Vid en husrannsakan på ett annat ställe där han brukade bo hittade man också kartonger till mobiltelefoner och simkortsramar till de 30 telefoner, som användes vid Hallundarånet.

25-åringens advokat Tomas Nilsson uppger att hans klient förnekar brott.

– Åklagarens talan försvagas av att han anger flera olika alternativ för vad min klient ska ha gjort. Det ger inget övertygande intryck, säger Nilsson till TT.

Tigit i förhör

De misstänkta har tigit sig igenom polisförhören. Åklagaren har förvånats över den ”disciplin” som omgett rånet – väldigt få tips har kommit in till polisen. Rånscenariot kunde varit hämtat ur en överarbetad gangsterfilm.

Hela aktionen styrdes från en sambandscentral med ett tiotal mobiltelefoner, som hela tiden hade kontakt med rånarna och deras medhjälpare.

Fyra till sex tungt beväpnade personer utförde själva rånet mot värdetransporten. Väktarna tvingades ur bilen, värdetransportbilen sprängdes och därefter en penningcontainer. Rånarna flydde i två stulna bilar som senare sattes i brand.

Bombväskor

Minst 20 personer vidtog samtidigt olika åtgärder för att hindra polisen att komma fram och för att säkra rånarnas flyktvägar. På åtta vägar i kommunerna Botkyrka, Salem och Huddinge stacks ett tiotal stulna bilar i brand, rökfacklor antändes, kättingar med fotanglar lades ut tillsammans med lösa fotanglar. På flera platser ställde rånarna ut väskor med texten ”BOMB”.

Rånutredningen är nu återförd till polisens spaningsrotel, som arbetar vidare med att försöka hitta fler rånare.

Ewa Tures/TT