SAS kollar din tumme i vår

NYHETER

Flygbolaget SAS tar passagerarnas tumme till hjälp för att öka identitetskontrollen och därmed säkerheten.

Tekniken som kallas för biometri kan användas för att läsa av en människas unika kännetecken, exempelvis fingeravtryck, ansikte eller ögats iris.

– Ambitionen är att id-kontrollen ska gå lika fort eller snabbare än den gör i dag, säger Peter Söderlund, produktchef på SAS, till tidningen Råd&Rön.

Senare i vår drar SAS som första flygbolag i världen i gång den utökade säkerhetssatsningen i Sverige, Danmark och Norge.

Efter terrordåden i USA 2001 har hela flygbranschen tvingats införa hårdare säkerhetskontroller och SAS prövade systemet med fingeravtryck på passagerare som flög från Umeå under 2003.

Det var några hundra passagerare som fick lämna sina fingeravtryck och passagerarna upplevde enligt SAS försöket som positivt.

– Omkring 70 procent av våra resenärer reser biljettlöst och använder sig alltså av automater. Vi möter de hårdare kraven på identitetskontroller med det här systemet, säger Peter Söderlund till TT.

– De kunder som har bagage med sig får lämna sitt fingeravtryck när väskan lämnas. Vid utgången till flygplanet får resenären lämna sitt fingeravtryck igen och därmed får vi en hundraprocentig kontroll.

Peter Söderlund tror att SAS och andra flygbolag på sikt kommer att införa systemet med fingeravtryck på alla linjer.

– Men satsningen i vår kommer att gälla inrikesflyget i Sverige, Danmark och Norge, säger Peter Söderlund.

CG Ström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM