"Jag såg det var kört"

1 av 3 | Foto: GREGER TOOLANEN
Älgen kom farande genom framrutan och tog plats hel och hållen inne i kupén. Patrick fick en smäll i ansiktet av älgens ben och fick se om sin nästipp. Det var den enda skadan.
NYHETER

En blåtira, några skrapsår och en lös nästipp. Patrik Snell har ändå haft en osannolik tur.

Att få in en hel älg i bilen utan värre skador är inget annat än änglavakt.

- Det var en otrolig tur att jag hade min stora pälsmössa på mig, säger han.

Patrik,39,räddad

av sin pälsmössa

Patrik Snell, 39, hade bara några kilometer kvar hem till Pajala när älgen helt plötsligt dök upp på vägen i förrgår natt.

Fjolårskalven stod mitt på vägen, bara 50 meter framför bilen.

- Jag visste att det var kört. Jag bara kröp ner så mycket jag kunde bakom ratten och ställde mig på bromspedalen för att få ner farten lite, säger Patrik Snell.

Klöv i aniktet

Älgkalven krossade framrutan och flög rakt in i kupén till Patrik, som fick en av klövarna över ansiktet.

- Det var en otrolig tur att jag hade min stora pälsmössa på mig. Det var den som räddade mig så att jag inte slog upp huvudet, för jag fick en rejäl smäll i pannan, säger han.

Men faran var inte över. Plötsligt började den döende älgen sparka frenetiskt när nervryckningarna satte in.

- Jag tänkte bara att jag måste ut ur bilen fort, säger Patrik Snell.

Nästippen satt löst

Han lyckades ta sig ut och ringde efter sin fru som hjälpte honom upp ur diket. Därefter lyckades han själv köra in den kvaddade bilen med den döda älgen i till en gård i närheten.

Väl hemma insåg han att hans skador var värre än han först trott.

- Jag tyckte inte det var någon fara, jag ville bara basta och ta en dusch, men så fick jag se att nästippen bara satt fast i en flik, så då fick vi åka till sjukstugan och sy fast den, säger han.

Patrik Snell är egen företagare och kör omkring 9000 mil om året. Nästan alltid i Norrland och ofta under sena kvällar och tidiga morgnar.

Blev aldrig rädd

- Jag har vetat att jag skulle krocka med en älg förr eller senare. Man sitter och spanar mer åt sidorna än rakt fram, säger han.

Därför har han förberett sig, funderat ut hur han ska göra: om det inte går att undvika krock, kryp ner bakom ratten för skydd och sikta alltid på älgens bakdel som är lättast.

Han blev aldrig rädd säger han.

- Det som kändes mest otäckt var när jag fick in hela älgkroppen i bilen. Allt hår. Det var helt overkligt, säger Patrik.

Köper större bil

På grannens gård hemma i Pajala står resterna av hans bil. Det var en rejäl Citroën, men nu blir det en ännu större bil.

- Så mycket vilt som det är på vägarna är en större bil en billig livförsäkring, säger Patrik Snell.

Älgolyckor län för län i Sverige förra året

4 000 älgolyckor i Sverige förra året

Eva Buskas