"Klart att jag är besviken"

Portad från begravningen - då rasar Lennart Swahn

NYHETER

Lennart Swahn hade lovat att komma på Birgit Nilssons begravning.

Men han portades i sista stund.

-Klart att jag är besviken. Birgit Nilsson gjorde helt klart att hon ville ha med mig bland dem som följde henne till den sista vilan, säger han.

Foto: LARS ROSENGREN
Obegripligt Lennart Swahn, 78, tycker att det var obegripligt att han inte blev inbjuden till Birgit Nilssons begravning. "Jag känner en tröst i att jag fick förmånen att känna en sådan personlighet under så många år. Jag borde självklart ha fått följa henne till graven".

Det har bara gått några dagar sedan han fick dödsbeskedet och Lennart Swahn, 78, är fortfarande mycket tagen av sin väns död.

Han och Birgit Nilsson stod varandra nära sedan många år och talades vid i telefon nästan dagligen.

Därför kom det som en chock när han i onsdags fick veta att Birgit Nilsson inte bara avlidit, utan dessutom hunnit begravas.

-När vi vid något tillfälle talade om döden var vi helt överens om att den som överlevde skulle vara med på den andras begravning, säger han.

Gör det sorgen efter henne ännu tyngre att bära?

-Jag känner en tröst i att jag fick förmånen att känna en sådan personlighet under så många år. Jag borde självklart ha fått följa henne till graven. Men av obegripliga skäl fick jag inte göra det.

Lennart Swahn blev aldrig inbjuden till begravningen eftersom Birgit Nilssons man, Bertil Niklasson, trodde att Swahn skulle informera pressen om hennes bortgång.

Tre kunde inte hålla tyst

-Det fanns tre personer som jag visste inte skulle kunna hålla käften. Därför bjöd jag inte dem. Det är Lennart Swahn, Bertil Hagman och en artist jag inte vill uppge namnet på, eftersom han är en så trevlig person, sa Bertil Niklasson till Aftonbladet i går.

"Mycket gammal man"

Det har sårat Lennart Swahn djupt.

-Det är naturligtvis en oerhörd skymf att bli beskylld för att vara illojal, säger han.

-Det är helt befängt att jag, efter 40 års obruten diskretion, plötsligt skulle ge information av det här slaget till media.

-Man måste komma ihåg att det är en mycket gammal man som fått för sig detta. Hans formuleringar bekräftar det.

-När Birgit Nilsson ibland talade om det yttersta stod det helt klart att hon ville ha med mig bland dem som följde henne till den sista vilan, säger Lennart Swahn.

Vänskapen dem emellan började på jobbet.

-Det var i samband med en radiointervju som jag gjorde med henne i Milano 1961. Hon skulle debutera på La Scala som Lady Macbeth, säger han.

Legendariska intervjuer

Birgit tog Lennart med storm.

-Vilken personlighet! Hon gjorde allting så enkelt. Jobbet också. Hon visste att det inte bara var att sitta på en stol och svara på frågor, utan att man måste hjälpa till med att förgylla situationen, säger han.

Med åren blev det en mängd intervjuer. Några har gått till tv-historien, som när Lennart Swahn sammanförde Birgit Nilsson med Zarah Leander i programmet "Stjärna mot stjärna" juldagen 1977.

-Det var ingen som trodde att jag skulle få dem att ställa upp i samma program. De hade ju aldrig träffats förut och var tveksamma, säger han.

Men de ställde upp.

Sändningen avslutades med att de två primadonnorna sjöng duett, "Vill ni se en stjärna", och programmet blev en monumental succé.

Samarbetet fortsatte genom åren. En annan succé var när Lennart Swahn lurade Birgit Nilsson i sitt program "Blåsningen" i TV3.

-Även i det sammanhanget bjöd hon på sig själv, lika generös som alltid, säger Lennart Swahn.

Krävde löfte om tysthet

Tidigare artiklar:

Olle Castelius, Simone Söderhjelm