Bombdåd mot nordiska fredsstyrkor

NYHETER

Stockholm

Den norskledda nordiska observatörsgruppen SLMM som övervakar vapenvilan i Sri Lanka utsattes tidigt på lördagen för ett bombattentat.

Enligt de första uppgifterna var det en granat som hade kastats mot bilarna, men senare visade det sig att det rörde sig om en bomb.

– En bomb hade placerats under en av våra bilar som stod parkerad utanför vårt kontor. Flera bilar blev skadade men som tur var ingen människa. Men många av mina kollegor blev så klart chockade, berättar Robert Nilsson på telefon från Sri Lanka för TT.

Förstörelse

Splitter yrde omkring och förstörde flera fönster i byggnader. Enligt Robert Nilsson bestod bomben av omkring 2,5 kilo sprängdeg.

Han är en av 14 svenskar som ingår i den obeväpnade observatörsgruppen och är stationerad i huvudstaden Colombo. Explosionen skedde utanför de byggnader där fredsövervakarna bor och där de har sitt kontor i Batticaloa, 22 mil öster om Colombo.

SLMM består av 60 personer från de fem nordiska länderna.

Våldet på Sri Lanka har ökat kraftigt den senaste tiden. Observatörerna riktade häromdagen kritik mot båda parter och krävde att de ser till att våldsvågen inte utvecklas till fullt krig.

Ökat våld

I december dödades minst 100 personer och i januari har våldsspiralen fortsatt. Övergrepp sker från både regeringssidan och den tamilska gerillan, säger Robert Nilsson.

På lördagen dödades två man i en attack på Jaffnahalvön som var riktad mot flottan. Gerillan Tamilska Eelams befrielsetigrar (LTTE) tros enligt nyhetsbyrån AFP ligga bakom den.

Nilsson vet däremot inte vem som ligger bakom attentatet mot SLMM. Något riktat hot har inte framförts mot observatörerna.

– Vi hamnar dagligen i hotfulla situationer, men ett direkt hot mot oss har vi bara råkat ut för en gång tidigare.

FN varnar

Robert Nilsson säger att SLMM inte kommer att avbryta sitt uppdrag i Sri Lanka, trots pessimism om vapenvilan.

– Båda parter har ansvar för vår säkerhet och vi för en ständig dialog med dem.

SLMM övervakar den vapenvila som förhandlades fram av Norge 2002 mellan Sri Lankas regering och LTTE. Analytiker som AFP talat med tror att LTTE genom att trappa upp sina aktioner försöker stärka sin förhandlingsposition snarare än dra i gång ett nytt krig.

FN:s livsmedelsprogram WFP har också luftat oro över läget. Om det blir krig igen, kan det få ännu värre följder för befolkningen än flodvågskatastrofen, framhöll WFP i fredags.

Dan Skeppe/TT