Terrorledaren undkom

al-Zawahiri inte bland de döda, säger pakistansk militär

NYHETER

Minst 18 bybor dödades - men andremannen i al-Qaida undkom.

Det meddelade pakistansk militär på lördag förmiddag.

Pakistan protesterar mot USA:s attack, som skedde med en obemannad farkost.

Foto: GETTY IMAGES
Terrornätverkets al-Qaidas andreman Ayman al-Zawahiri.

Pakistan kommer att kalla den amerikanske ambassadören i Islamabad till utrikesdepartementet för att protestera mot flygattacken, sa en regeringstalesman på lördag eftermiddag.

Attacken mot den lilla byn Damadola i gränstrakterna mot Afghanistan skedde enligt amerikansk militär vid tretiden på fredag morgon lokal tid.

Målet var att slå ut Ayman al-Zawahiri, 55, utpekad som andreman i terrornätverket al-Qaida och dessutom Usama bin Ladins läkare.

Barn dog

Två snabba raketanfall riktades mot en grupp mindre hus i byn.

Sammanlagt 18 bybor uppges ha dödats i attacken. Vittnen säger att man hörde helikoptrar innan attacken och säger att det finns både kvinnor och barn bland dödsoffren, skriver AFP.

Enligt amerikanska underrättelsekällor fanns minst fem "högt uppsatta personer inom al-Qaida" bland de döda.

Anonyma källor

På lördagen sa två högt uppsatta anonyma källor i Pakistan att al-Zawahiri inte fanns bland offren.

- Han var inte där och det är vad vi vet efter en noggrann undersökning, säger en källa vid pakistanska regeringen till nyhetsbyrån AP.

Enligt amerikansk militär utfördes raketattacken med ett obemannat flygplan efter information från underrättelsekällor om att al-Zawahiri fanns i byn.

- Deras information var fel och vår undersökning visar att de handlat utifrån felaktiga uppgifter, säger en annan källa inom pakistanska armén.

Caroline Olsson