Conan O´Brien – en faktor i finska valet

1 av 2 | Foto: Aftonbladet bild
Amerikanske pratshowvärden Conan 0´Brien.
NYHETER

I Finland pågår presidentvalet, och skyhög favorit är den sedan sex år sittande presidenten Tarja Halonen.

Folkets stöd är brett - och ännu bredare sedan talkshow-värden Conan O´Brien oväntat börjat kampanja för Halonens återval.

”Varför stödjer jag Tarja Halonen? Därför att hon har allt: en dynamisk personlighet, en snabb tanke och viktigast av allt – mitt utseende” uppger Conan O´Brien till nyhetsbyrån AP.

Bakgrunden är ett långtgående skämt i O`Briens pratshow, där han tagit Halonens sida helt enkelt därför att han tycker att de är lika varandra. Och varje gång han nämner Finland, Halonen eller valet i sin pratshow, så skriver de finska tidningarna spaltmeter om det.

Flitig kampanj

Conan O´Brien show visas i kabel-tv i Finland, fem dagar i veckan, och eftersom O´Brien fört en flitig kampanj så har genomslaget varit maximalt, till glädje för Halonens kampanjstab:

– Visst, när hon omnämns så många gånger så är det positivt för vår kampanj, säger Halonens kampanjchef Markku Jaaskelainen till AP.

Precis lika glatt tas inte O´Briens ideliga tilltag emot av Halonens motståndare:

”Driver med valet”

– Han driver med hela valet. Om det här ska vara avgörande för utgången, så har vi problem. Det skulle vara ett svaghetstecken för den finska demokratin, säger Harri Jaskari, kampanjledare för den förre finansministern Sauli Niinisto till nyhetsbyrån.

Enligt tv-bolaget NBC planerar Conan O´Brien att besöka Finland i februari. Det är dock inte klart om det är för att besöka sin nya idol Tarja Halonen – som inte alls sägs tycka illa om att jämföras med amerikanen.

– De har rött hår bägge två. Och samma slags näsa, säger Jaaskelainen.

Den första omgången av presidentvalet är klart på söndagen. För att vinna direkt krävs att någon av kandidaterna får över femtio procent av rösterna. Om så inte sker blir det en andra valomgång mellan ettan och tvåan i januari.

Robert Triches, AP

ARTIKELN HANDLAR OM