Halonen tvingas till en andra valomgång

NYHETER

Tarja Halonen segrade som väntat klart i det finländska presidentvalets första omgång.

Men resultatet räckte inte. Presidenten tvingas utkämpa en andra omgång innan det står klart om hon får sitta kvar.

Foto: MARTTI KAINULAINEN /AP
Sittande presidenten Tarja Halonen tog som väntat ledningen i det finska valet.

När drygt 93 procent av rösterna hade räknats på söndagskvällen hade Halonen fått 46,4 procent. I den andra omgången, planerad till den 29 januari, ställs den sittande presidenten mot det konservativa Samlingspartiets kandidat Sauli Niinistö, som på söndagskvällen stod på 23,6 procent av rösterna.

Centerns kandidat, statsminister Matti Vanhanen är utslagen. Han fick cirka 19,1 procent av rösterna.

På fjärde plats låg Sannfinländarnas Timo Soini med 3,4 procent, De grönas Heidi Hautala på femte med 3,3 procent och Kristdemokraternas Bjarne Kallis på sjätte plats med 2,9 procent.

Svenska folkpartiets Henrik Lax stod på 1,6 procent och Arto Lahti (oberoende) på 0,4 procent av rösterna.

Valdeltagandet sades ha varit 73,8 procent. För sex år sedan deltog 76,9 procent i första valomgången.

Vanhanen besviken

När resultatet stod klart sade Matti Vanhanen att han lovar att stödja Niinistö i den andra valomgången.

– Vänsterpartierna har haft ett organiserat samarbete i tiotals år. Nu måste vi ha ett samarbete mellan center- och högerpartierna, sade Vanhanen.

Han medgav att han hade räknat med fler röster och att resultatet var en besvikelse.

Sauli Niinistö kommenterade att det är bra för demokratin och Finlands framtid att valet går till en andra omgång. Han sade att när uppmärksamheten riktas mot bara två kandidater skapas möjlighet för en grundligare debatt.

Tarja Halonen, som länge såg ut att kunna ta hem segern redan i första omgången, kommenterade det relativt dåliga resultatet med att mycket arbete återstår för att säkra slutsegern. Hon sade i de första kommentarerna att hon inte tar något för givet. Första omgångens röster är inte säkra nästa gång.

Inrikespolitik

– Vi måste börja igen, men jag hoppas naturligtvis att de som röstat på mig nu röstar på mig igen. Men jag tycker att vi är i en bra position, sade Halonen.

Enligt mätningarna är Halonen den näst bästa kandidaten för många väljare, vilket skulle kunna antyda att hon får överta många av de röster som lades på kandidater som nu är utslagna.

Hon sade sig också hoppas att inrikespolitiska frågor får större tyngd i debatten under de närmaste veckorna. Hon gav Niinistö ett litet knivhugg om att han mest pratat om Nato.

Fakta: Presidentval i Finland

TT-FNB