Mördarmilitär övar i Sverige

”De avrättades och sedan höggs deras händer av”

Foto: SCANPIX
Boden nästa Rysk militär anklagas för många övergrepp i Tjetjenien. Det gäller även den brigad från S:t Petersburgsområdet som skickar en enhet som ska samöva med svensk militär i Boden i slutet av veckan.
NYHETER

Soldater ur en rysk mördarbrigad ska delta i en militärövning i Norrland.

Förbandet anklagas bland annat för att ha huggit händerna av civila i Tjetjenien.

Nu växer kritiken mot försvarsminister Leni Björklund.

På torsdag inleder rysk och svensk militär övningen "Operation Snöflingan" i Bodenområdet. Enligt det svenska försvaret handlar det om en "fredsbevarande operation".

Men Ryssland har valt att skicka delar ur den ökända 138:e motoriserade skyttebrigaden. Ett förband som tidigare varit stationerat i Tjetjenien, och som i likhet med de flesta andra ryska trupper tycks ha gjort sig skyldiga till grova övergrepp under det smutsiga och brutala kriget.

Skott i huvudet

Den ansedda ryska människorättsorganisationen Memorial har övertygande dokumenterat några av 138:e brigadens förbrytelser.

I januari 2000 fördes fyra civila tjetjenska män från samhället Staryje Atagi iväg av soldater ur förbandet.

Deras kroppar hittades ett halvår senare nedgrävda alldeles intill platsen där brigaden var stationerad.

De hade avrättats med skott i huvudet, deras armar var bakbundna och händerna avhuggna, revben var brutna, knäskålarna krossade.

En tjänsteman från åklagarmyndigheten fotograferade kropparna och fyndplatsen och tog upp vittnesmål.

Sedan lades utredningen ner.

Det är bara en av många rapporter om brott som förbandet anklagas för.

Nu kritiseras försvarsminister Leni Björklund för att enheter ur brigaden tillåts delta i "Operation Snöflingan". I en debattartikel i Svenska Dagbladet anklagar Robert Hård, generalsekreterare för Svenska Helsingforskommittén, och Martin Uggla, ordförande för Östgruppen för demokrati, den svenska regeringen för att i praktiken stödja övergreppen i Tjetjenien.

Erkänner inte fel

-Regeringen måste ställa sig några principiella frågor. Är den här operationen förenlig med en utrikespolitik som genomsyras av värnandet om mänskliga rättigheter? säger Hård till Aftonbladet.

Leni Björklund, som just nu deltar i den årliga konferensen "Folk och försvar" i Sälen, anser inte att rege-ringen gjort fel.

-Varje land väljer den styrka man vill öva med. Det är Rysslands val vilken styrka man sänder, säger Björklund.

Försvarsministern säger dessutom till Svenska Dagbladet att Sverige "har en väldigt bestämd hållning vad gäller Tjetjenien".

- Däremot finns ett professionellt utbyte mellan militärer. Isolering är ingen bra väg.

Oisin Cantwell